sobota, 31 lipca 2010

Kawa po grecku

FRAPEE I KAWA ROZPUSZCZALNA NA GORACO
Frapee

Popoludnie to czas na orzezwiajaca frapee, kawe na zimno, pyszna polecam sprobowac a zostanie z wami na zawsze, w zimie nes czyli kawe rozpuszczalna na cieplo - "inaczej".
Shaker jest niezbednym przedmiotem w naszej kuchni do przyrzadzania roznych sosow, polew i oczywiscie frapee.
Szklanka do frapee jest wyzsza od szklanki do wody, wsypujemy do shakera 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej i 2 lyzeczki cukru na kawe srednio slodka - metrio i mala ilosc wody. Wstrzasamy chwilke, wkladamy do szklanki 3 kostki lodu, nalewamy kawe, odrobina wody "wyplukujemy" pozostala kawe w shakerze, dopelniamy szklanke, wkladamy slomke. Mozemy dodac mleczka jesli lubimy.

Kawa rozpuszczalna na goraco

Do filizanki wsypujemy 1 lyzeczke kawy rozpuszczalnej i 1 lyzeczke cukru na kawe srednio slodka - metrio, 1-2 lyzeczke wody i ucieramy jak kogiel mogiel nastepnie dopelniamy wrzatkiem, jesli lubimy dodajemy mleczko.

SIESTA

Po obiedzie w miare mozliwosci wszyscy korzystaja z uroku siesty, madrego wynalazku, odpoczynku przed wieczorem czasem czynnie spedzanym. Zamykaja sie sklepy, instytucje, zamiera ruch na ulicach. W godzinach 14.30 do 17.30 obowiazuje cisza rowna ciszy nocnej, nietaktem jest zaklocanie jej w jakikolwiek sposob, nie jest czynne nic lub prawie nic a kto moze udaje sie na spoczynek.

piątek, 30 lipca 2010

PRZYPRAWY I ZIOLA

OREGANO - Rigani




Uzywane i doceniane juz od starozytnosci o przyjemnym zapachu spowodowanym zawartymi w nich olejkami lotnymi, w Grecji znana jako samosiejaca i dzikorosnaca roslina o wlasciwosciach leczniczych nadajaca sie doskonale jako przyprawa do potraw. Mnie kuchnia grecka kojarzy sie wlasnie z zapachem oregano gdyz jest najczesciej uzywanym ziolem, zawsze suszonym, zebranym wlasnorecznie. Dodaje sie je pod koniec gotowania.

czwartek, 29 lipca 2010

MIARKA

Kilka slow na temat miarki


W kuchni greckiej podstawowa miarki plynow i produktow sypkich jest filizanka do kawy (0,23 l), jest to bardzo latwy i wygodny sposob mierzenia, prosze mi wierzyc wagi nie ma prawie zadna gospodyni, ja rowniez, ta miarka posluguje sie na codzien, lecz jezeli jest panstwu wygodniejsza inna miarka odsylam do kalkulatora kuchennego po prawej stronie.

Tluszcze

Oliwe z oliwek vergine lub extra vergine uzywamy tylko i wylacznie do salatek i dan zimnych! pod wplywem temperatury traci swoje walory.
Do gotowania lub smazenia uzywamy oliwy z oliwek rafinowanej lub olej slonecznikowy o neutralnym smaku.
Nie smazymy na margarynie i masle, sluza one tylko do przyrzadzania ciast.

Ocet

Jesli mowimy o occie to tylko o winnym, w Grecji nie istnieje ocet chemiczny.

Wina

Do "zagaszania" potraw uzywamy win wytrawnych. We wszystkich recepturach piszac o winie mam na mysli wino wytrawne.

Grecki stol

Nakryty zawsze czystym obrusem (codziennie!) zachecajacy do wspolnego rodzinnego spozycia posilku, niekoniecznie wykwintnie wystrojony stol, na ktorym jednak obowiazkowo powinna byc woda, serwetki, wykalaczki, sol i pieprz. Obiad popija sie woda, niedopuszczalne sa roznego rodzaju oranzady lub soki, dorosli degustuja lampke wina do poglebienia smaku potraw, harmonia odgrywa tutaj bardzo wazna role. Latem wszyscy wola zjesc cos lekkiego na obiad, wieczorem gdy spadnie temperatura i apetyt dopisuje kolacja jest bardziej obfitym posilkiem dnia, w zimie natomiast na odwrot.

środa, 28 lipca 2010

Oliwa


Oliwa z oliwek



W Grecji panuja idealne warunki klimatyczne i glebowe do uprawy drzew oliwkowych a oliwa jest podstawowym produktem w kuchni, nie bez przyczyny mowi sie o niej "plynne zloto". W kuchni dodawana jest niemalze do wszystkiego uzywa sie jej do smazenia, salatek, sosow i roznych potraw. Nie bede sie rozpisywala o jej dobroczynnym wplywie na organizm ludzki ten temat jest znany wszystkim natomiast ciekawostka jest to, ze jako kosmetyk stosuja oliwe do dzis nasze panie, do twarzy, ciala i na wlosy. Grecka oliwa ma kolor zoltozielony jest gesta, bardzo smaczna i pachnaca, znawcy po smaku potrafia okreslic region jej pochodzenia. Sprobujcie upiec kromeczke chleba "wczorajszego" na ruszcie lub w tosterze skropic ja oliwa, posolic i popruszyc oregano, nie istnieje latwiejszy przysmak do wykonania. Oliwy smakowej praktycznie sie nie stosuje, oliwa powinna wrecz pachnac oliwa jedynie do saltek przygotowuje odzielna, domowa - z listkami miety i oregano (jak na zdjeciu), ktore tak czy inaczej wchodza w sklad kazdej salatki.

"W oczach lzy"

"MATIA VOURKOMENA" - DIMITRIS PAPAMICHAIL


Piosenka z filmu ¨Diplopenies¨, przedstawiony w Cannes w 1966 r. pt.¨Dansing the syrtaki¨.

Muzyka grecka zawsze fasynowala cudzoziemcow niepowtarzalnym nastrojem i brzmieniem, ze wzgledu na jej oryginalnosc jest odrozniana natychmiast. Urzeka pieknem i magia, charakterystyczna dla kultury greckiej jest odmiennosc motywow muzycznych i tanecznych, utwory z roznych regionow roznia sie miedzy soba melodyka, rytmiem i tempem. Chcialabym na tej stronie przedstawic namiastke jej gatunkow i rodzajow aby bardziej zblizyc Panstwu klimat muzyczny tego kraju i sposobu w jakim bawia sie Grecy, jak rowniez mozliwosc zapoznania sie z utworami wiekszosci Polakow nie znanej. Przyjemnego sluchania!

poniedziałek, 26 lipca 2010

Biszkopty pomaranczowe

Pyszne biszkopty pomaranczowe do kawy


300g margaryny
200g cukru
100g orzechow laskowych pokrojonych lub zmielonych
1 laseczka wanil
1 jajko
starta skorka pomaranczowa
1 lyzeczka sody kuchennej rozpuszczonej w malej ilosci soku pomaranczowego
2 pelne lyzeczki proszku do pieczenia
300g maki

Margaryne o temp pokojowej ucieramy z cukrem a nastepnie dodajemy powoli  kazdy skladnik w kolejnosci wyzej napisanej, w razie potrzeby aby ciasto sie nie rozklejalo i nadawalo do walkowania dodajemy troszke maki, wyrabiamy ciasto, wycinamy dowolne wzorki, ukladamy na poprzednio natluszonej blaszce w odleglosci (ciasteczka rosna okolo 2 razy!), pieczemy w podgrzanym piekarniku okolo 15-20 min w temp 170C na rumiany kolor. Posypujemy odrobina cukru pudru i cynamonu.
Dobrego poludnia - Kalo mesimeri !

Kawa po grecku

Kalimera!

Pierwszy zapach Grecji to zapach kawy parzonej w malym tygielku z dluga raczka, sniadania praktycznie sie nie je, szklanka soku pomaranczowego, kawa i maly herbatnik wystarczaja na poranny posilek (nie dotyczy to oczywiscie dzieci i chorych).
W jaki sposob zaparza sie kawe po grecku?
Do picia uzywa sie malenkich filizanek podobnie jak do wloskiego espresso, odmierzamy filizanke wody, nalewamy do tygielka nastepnie wsypujemy lyzeczke kawy odpowiednio zmielonej na pylek i np. lyzeczke cukru na smak srednio slodki - metrio. Tygielek podgrzewamy na powolnym ogniu do czasu az kawa rozpocznie sie podnosic (nie dopuscic do przegotowania). Kawe nalewamy do filizanki podajemy rowniez obowiazkowo szklanke zimnej wody.

niedziela, 25 lipca 2010

Starozytna Grecja - sposoby odzywiania



Mozecie wyobrazic sobie zycie bez ziemniakow i pomidorow?
A jednak na starozytno greckim stole nie istnialo wiele znanych nam dzisiaj potraw co wcale to nie  oznacza, ze bylo skromne lub ubogie - wrecz przeciwnie!
Starozytni Grecy jadali zupelnie inne potrawy jednak jest cos co nie zmienilo sie od kilku tysiecy lat - ich milosc do wina!

Starozytna grecka kuchnia jest w ostatnich latach przedmiotem badan, dokumenty tamtej epoki opisuja nam z niesamowita dokladnoscia sposoby odzywiania na kontynentalnej i wyspiarskiej czesci Grecji. Odkrycia archeologiczne pokazuja rodzaje i ksztalty naczyn oraz przyrzadow kuchennych, sposoby w jaki przygotowywano posilki a przede wszystkim co jadano. Wzbudza podziw liczba ksiag napisanych w tym okresie na temat kuchni greckiej, wspomie tylko o Athineou "Dipnosofistes" (IIw.p.n.e), ktorego z 30 ksiag 15 zostalo uratowanych, dzis uznawane sa jako pierwsze zachowane "ksiazki kucharskie", autor szczegolowymi opisami przedstawia w nich w jaki sposob odbywaly sie biesiady i co podawano.

Sniadanie skladalo sie z chleba moczonego w winie, jeczmiennego dla ludu i pszennego dla bogaczy, suszonych fig, migdalow, orzechow i innych bakalii. Napojem na sniadanie bylo rodzaj "kokteilu" - wina (rozcienczonego woda) z tartym serm zazwyczaj kozim i miodem.
Na obiad, "lunch" tego okresu jadano glownie ryby a jako dodatki chleb, ser, jajka, oliwki, owoce i bakalie.
Kolacje uznawano za glowny posilek dnia, spozywano ja w towarzystwie przyjaciol czy rodziny. Staroztni Grecy nie lubieli jesc sami, istnial taki poglad, ze osoba jedzaca samotnie nie spozywa posilku tyklo poprostu wypelnia swoj zoladek.
Oliwy uzywano bez umiaru na surowo lub do gotowania ale sluzyla tez innemu celowi...
smarowano nia cialo po kapieli. Jednym z obowiazkowych, codziennych, podstawowych dodatkow do dan bylo wino obecne przy kazdym posilku. Ryby jedzono w duzo wiekszej ilosci niz mieso, ktore pokazywalo sie tylko z okazji swiat. Drob, baranine, kozine czy dziczyzne przygotowywano w rozny sposob najczesciej pieczone lub gotowane z jarzynami. Bardzo waznymi produktami byly warzywa straczkowe, ktorych wartosci odzywcze doceniano juz wtedy! jak rowniez warzywa i owoce nieodstepujace od wszelkich potraw, kapusta, salaty, karczochy, ogorki, szparagi, grzyby, buraki, z przypraw uzywano koper, bazylie, miete, gorczyce, czaber, kapary ale tez eksportowany (juz wtedy!) pieprz, owoce - jablka, gruszki, pigwy, figi i oczywiscie winogrona, bakalie - migdaly orzechy (zwane blednie wloskimi), kasztany, rodzynki i suszone figi.

sobota, 24 lipca 2010

Grecja




Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji, zgodna z zasadami diety śródziemnomorskiej szczyci się mianem jednej z najsmaczniejszych i najzdrowszych kuchni świata. Dzieje się to dzięki olbrzymiej różnorodności warzyw, owoców i ziół oraz królowej greckich potraw oliwie z oliwek...
Co sprawia ze kuchnia grecka jest tak smaczna ? Słońce, wspaniały klimat. Tak, jak również umiejętność wykorzystywania przez Greków wszystkich dospnych ku temu źródeł. Pod lazurowym niebem rosną, dojrzewają i nabierają smaku wszelkiego rodzaju warzywa, owoce i zioła. Turkusowe morze oferuje hojnie smaczne ryby, krewetki, kalamary, ośmiornice i małże, następnie ziemia, która rodzi... cały rok, od górzystych zboczy z pasącymi się na nich owcami i kozami przez winnice i doliny porośnięte gajami oliwkowymi i zagonami jarzyn. Nieograniczone bogactwo produktów było znaczącym bodźcem do kulinarnych natchnień dla Greków już od starożytności co z biegiem lat stworzyło z nich prawdziwych mistrzów w dziedzinie podawania, przechowywania i przygotowywania potraw. Przekazywana z pokolenia na pokolenie tradycja kulinarna o ogromnej palecie smaków pozwala zaspokoić najbardziej wysublimowane gusta. Przedstawiam Państwu receptury z moich zbiorów, które są częścią mojej pierwszej książki kucharskiej przygotowywanej do wydania dzięki osobistemu zainteresowaniu tematem i doświadczeniu zdobytym w praktyce zawodowej jak również mojej wielkiej greckiej rodzinie (giasou re ksadelfi!) oraz sąsiadek, tak gorąco mi dopingujących. Przyrządzane potrawy są różnorodne, łatwe do wykonania i bardzo ciekawe smakowo. Z przyjemnością przedstawię Państwu Grecję, której nie znacie - od kuchni.

Ellada gia panda!

-

Wlosi zartobliwie mowia, ze jadali nozem i widelcem wtedy, gdy Francuzi zjadali sie nawzajem a Grecy w odpowiedzi ze stoickim spokojem stwierdzaja - my bylismy - jestesmy - i bedziemy zawsze! Wlasciwie to nie ma znaczenia kto byl pierwszy a kto drugi, wielkosc tych kuchni jest znana. Bezsprzecznie Grecy, ktorzy stworzyli jedna z pierwszych cywilizacji byli i sa wspanialymi mistrzami kuchni, wlasnie ta dziedzina chcialabym sie zajac na tej stronie, kuchnia dawna, dzisiejsza i regionalna Grecji.