niedziela, 20 marca 2011

WIOSNA - ANIXI

Wiosna !!! Najpiekniejsza pora roku. W Grecji trwa niezwykle krotko - praktycznie tylko miesiac. Dla pan domu jest to niezwykle pracowity okres wypelniony kazdego rodzaju "generalkami". Wielkanoc w tym roku wypada na 24 kwietnia, katolicy i prawoslawni obchocza Pasche w tym samym terminie. Wielki Tydzien to tez juz Swieta, czas, w ktorym praktycznie nie wykonuje sie zadnych prac domowych, czas postu (scislego), czas udzalu w obrzedach koscielnych, czas na refleksje, rodzine, spacery, odwiedzanie przyjaciol. Tak, wiec pozostaja nam 3 tygodnie na zmiane szaty zimowej na letnia naszego domu wraz z tradycyjnymi porzadkami, cala sztuka polega na tym aby uniknac doslownego przewracania mieszkania "do gory nogami". W pierwszej kolejnosci odziez zimowa i "grubsza" jesienno-wiosenna wedruje na gorne polki, zaslony, firany, kapy, koce, koldry a na koncu dywany ida "spac" do pazdziernika, "wchodza" do szaf  letnie ciuszki. Praniu i sprzataniu - mozna powiedziec prawie - nie ma konca, dzieje sie to w tym okresie dlatego, gdyz od Wielkanocy temperatura rosnie z kazdym dniem jak paczki na masle a dom jest miejscem, w ktorym mozna sie ochlodzic w poludniowe upaly. Letnie wieczory wszyscy spedzaja na werandach, balkonach czy w ogrodkach, ktore rowniez przygotowujemy z wielka troska o estetyke i osobisty komfort milego odpoczynku. W moim ogrodku i na balkonach wiosna juz w pelni, wczoraj posadzilam bazylie, umieszczam doniczki w kazdym oknie, na balkonie rowniez, jest to taki stary naturalny ale wyprobowany sposob przeciwko komarom a w drzwiach balkonowych sypialni doniczki z jasminem, kwitnacym do poznej jesieni, ktorego piekny delikatny zapach "wchodzi" do pokoju i uracza nas swoim oryginalnym aromatem.
Zycze wszystkim pieknej pogodnej i slonecznej wiosny ! :)

czwartek, 17 marca 2011

Sery greckie - MITZITHRA - SALATKA WIOSENNA Z MITZITRA

Mizithra to chudy grecki ser wiejski, wyrabiany z koziego lub owczego mleka i zwaru serwatki pozostalej po produkcji serow twardych od czasów starożytnych robiony w domach.
Jako świeży ser jest bardzo elastyczny i miękki o smaku przypominajacym nasz bialy ser i w zaleznosci jakiego dania jest skladnikiem doskonale przyjmuje smaki slodki lub pikantny, pozostawiony do dalszego dojrzewania przeobraża się w twardy ser.
Bardzo często wykorzystywany jest do deserów, jako  nadzienie do pittes oraz jako przystawka z dodatkiem oliwek lub pomidorów i oliwy, podawać go także można ze świeżymi owocami lub poprostu z miodem i poprosznnym cynamonem. Suszony doskonale nadaje sie do tarcia np. na makarony i do wszystkich dan, w ktorych dodatek sera wzbogaca ich smak, szegolnie polecany dla osob na niskokalorycznej diecie.
 Xynomizithra to wersja kwaśna, która ma pikantny i kwaśny smak oraz bardzo intensywny zapach.

SALATKA WIOSENNA Z MITZITRA


  • kilka lisci salty roznego rodzaju naszego wyboru
  • rucola
  • pomidorki koktejlowe
  • kawakek mitzithry
  • kilka orzechow pokrojonych
sos (miksujemy w blenderze)
  • 3 lyzki olivy
  • 1 lyzeczka octu winnego lu balsamico
  • 1 lyzeczka miodu
  • 1 lyzeczka musztardy
  • niecala lyzeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
(oczywiscie ilosc skladnikow jest dowolna w zaleznosci od naszego gustu)

Dobrze umyte, osuszone i postrzepione liscie slat ukladamy na talerzu, dodajemy pomidorki koktejlowe (pokrojone lub nie), posypujemy tarta mitzitra, polewamy sosem, proszymy krojonymi orzechami. Smacznego !

piątek, 11 marca 2011

PRZYPRAWY I ZIOLA

 LAWENDA

Nie wsposob sobie wyobrazic okna, balkonu czy ogrodka w Grecji bez lawendy, zalicza sie tutaj do grupy czolowych ziol uzywanych doslownie do wszystkiego. Lawenda była roslina uprawiana już w czasach starożytnych, zwłaszcza na terenach Basenu Morza Śródziemnego. Służyła głównie do produkcji olejków i balsamów do kąpieli. W Grecji popularny i niezwykle ceniony był i jest miód lawendowy, który ma wyjątkowe właściwości smakowe i kosmetyczne. Nie wyobrażali sobie kąpieli lub innych czynności kosmetycznych bez olejku lawendowego.  Od lat zielarze znają także jej lecznicze działanie. Może zatem warto postarać się, by roślina ta rosła  w doniczce naszego domu lub w ogrodzie. 
Lawenda lekarska wymaga pełnego słońca. Nie należy sadzić tego zioła w zacienionych, mokrych miejscach ponieważ nie będzie rosło lub nie będzie kwitnąć. Kwiaty lawendy zawierają olejek eteryczny, na który składają się takie związki chemiczne jak: kwasy organiczne, kumaryna, garbniki i antocyjany.

Na jakie dolegliwości działa lawenda?
- pomaga walczyć z bólami brzucha
- redukuje skurcze mięśni gładkich
- działa wiatropędnie
- znosi wzdęcia i kolki jelitowe
- hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej w jelitach
- poprawia apetyt
- ma działanie bakteriobójcze (wdychany olejek zabija bakterie układu oddechowego)
- ma działanie uspokajające (można ją stosować w przypadku nerwic)
- zwalcza bóle i zawroty głowy 

Lawenda ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni, świetnie idzie w parze z rozmarynem, szałwią, tymiankiem, majerankiem i koprem. Warto przy stosowaniu lawendy pamiętać o dwóch regułach. Po pierwsze: używać jej z umiarem, ponieważ w zbyt dużej ilości danie będzie smakowało jak perfum, po drugie: raczej korzystać z lawendy z własnej uprawy.
Świeża lub suszona lawenda doskonale nadaje się do aromatyzowania dań z grilla. Możemy używać jej jako dodatku ziołowego do marynaty lub bezpośrednio okładać lawendą mięsa, a po upieczeniu oczyścić je z pozostałości lawendy, aby nie zostawiać za mocnego smaku. 

W jaki sposob i do czego mozemy uzyc lawendy?

- kwiaty lawendy (swieze lub suszone) o charakterystycznym i mocnym zapachu roztarte w dloniach   natychmiast "podnosza" nasze samopoczucie, wystarczy kilka glebokich wdechow ich aromatu aby zlagodzic stres i uspokoic nerwy w kilka minut.
- herbata o wlasiwosciach uspokajajacych zwlaszcza dla tych, ktorzy maja problemy ze snem, lyzka kwiatow zaparzonych goraca woda okazuje sie najlepszym skutecznym lekarstwem na tego typu klopoty.
- olejeku eterycznego lawendy mozemy uzyc do wlosow lub ciala - pachnie przepieknie !
- dodajcie kilka kropel olejku do wannny lub na gabke  podczas kapieli, mozemy zapazyc tez garsc kwiatow.
- kilka kropel olejku na poduszce daruje lub garsc kwiatow w plociennej kieszonce podaruje nam przyjemny i gleboki sen !
 - aby zalagodzic sloneczne oparzenia dodajemy kilka kropel olejku do wody i przy pomocy rozpryskiwacza rozpylamy zawartosc na podraznione cialo.
- suszone kwiaty lawendy z dodatkiem kilku kropel olejku do wzmocnienia zapachu w dobrze zasznurowanej plociennej kieszonce wlozone do suszarki na odziez podczas procesu suszenia nada naszym ubraniom oryginalnego lawendowego zapachu i wystarczy na 20 razy !
- krople lu dwie nakladamy na 'ugryzienia" owadow, gdyz ma wlasciwosci antyseptyczne
- napar z  ziol mozemy uzyc jako plukanke do wlosow przeciw lupiezowi !
- kwiaty lawendy moga sluzyc jako jedyna w swoim rodzaju i zapachu przyprawa do mies, salatek, kremow,  dzemow, galaretek, ciast i ciasteczek.

niedziela, 6 marca 2011

BARBARA SMAZY KALAMARA

Niedzela - ostatni dzien karnawalu ! Pogoda dopisuje, sloneczko swieci i od samego rana karnawalowy klimat na ulicach w calej okazalosci, maluchy, mlodziez, dorosli w wiekszosci poprzebierani bawia sie wszedzie, pochodom nie ma konca a cluby pelne do samego rana. Glownym tematem strojow jest KRYZYS a fantazja przebierancow nieskonczona, dzieki Bogu humor w tak trudnych czasach wszystkim dopisuje. Jutro w Grecji jest swieto - Czysty Poniedzialek (Kathari Devtera) - pierwszy dzien scislego postu rozpoczynajacy 40-dniowy jego okres przed Wielkanoca. Post jest bardzo powaznie traktowanym "przedsiewzieciem" w praktyce, biorac pod uwage mozliwosci klimatyczne i kulinarne dla mnie (rowniez praktykujacej post) bardzo przyjemnym i smacznym okresem roku. Na poniedzialkowym stole daniem nr. jeden sa smazone kalamary, latwe w wykonaniu, ktore jednak powinny byc odpowiednio przygotowane i usmazone aby oddaly swoj wspanialy smak. Zapraszam


Przypuszczam, ze w Polsce mozna kupic tylko mrozone kalamary, sa one rowniez smaczne, gdyz podczas procesu mrozenia nie traca swoich walorow.
Kalamary odmrazamy, jezeli sa w calosci odcinamy  "glowe" - czesc z  mackami, usuwamy "oko", dzielimy macki na polowe (cieciem wzdluz). Czesc "tlowia" oczyszczamy z wnetrznosci, mozemy pokroic ja w 2 cm pierscienie lub przygotowac w calosci.
Wkladamy kalamary do wody z sokiem z cytryny na godzine odstawiamy do lodowki. Nastepnie dobrze odcedzamy, osuszamy, lekko solimy, panierujemy w mace. Smazymy w malych ilosciach (tak aby kazdy kawalek mial miejsce sie obrocic) 2-3 minuty ( nie wiecej!) na podwojnej ilosci niz do innych dan - goracym oleju slonecznikowym, . Po usmazeniu kladziemy na papier kuchenny aby odsaczyc zbedny olej.
Podajemy na goraco z kawalkiem cytryny ( przed spozyciem skrapiamy kalamary kilkoma kroplami soku) w towarzystwie ouza.  Smacznego !

czwartek, 3 marca 2011

Greckie pieczywo - Buleczki z oliwkami

Prawdziwy delikates ! Polecam Wam wszystkim ! Sprobujcie buleczki z oliwkami a jestem pewna, ze zostaniecie wyznawcami kuchni greckiej ! Buleczki, chleby lub pitty pieke zawsze "przy okazji", wiec staram sie wybierac przepisy szybkie i latwe w wykonaniu a zarazem moim smakiem i zdaniem - specjaly :) A za starozytnogreckim powiedzeniem - doskonalosc kryje sie w prostocie - w tym wypadku zgadzam sie z reka na sercu ! Ja lubie buleczki, co nie przeszkadza nam w upieczeniu z podanego ciasta chleba, wybor zalezy do nas, zmieniamy tylko czas pieczenia. Zapraszam !


  • 1kg maki razowej
  • 40g swiezych drozdzy
  • filizanka olivy
  • woda (ile wyjdzie okolo 1 1/2 filizanki)
  • 1 lyzka soli
  • 1 lyzka cukru
  • 1 lyzeczka oregano (jesli lubimy)
  • 1/2 lyzeczki cynamonu (moj dodatek)
  • czarne olivki bez pestek, pokrojone
Rozrabiamy rozczyn z czesci maki, drozdzy i czesci cieplej wody ( nie goracej), odstawiamy. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy dodajemy do maki ( najwygodniej ciasto wyrabia mi sie w szklanej misce) a w dalszym ciagu pozostale skladniki, wyrabiamy ciasto. Oliwki mozemy dodac do ciasta bezposrednio lub po wyrobieniu nadziac buleczki  jak paczki. Ciasto dobrze wyrabiamy nastepnie przykrywamy miske czysta scereczka i odstawiamy na okolo godzine w cieplym miejscu. Po wyrosnieciu ciasta formuljemy buleczki dowolnej wielkosci, ewentualnie nadziewamy olivkami, kladziemy na natluszsczona blaszke (ja uzywam papieru do pieczenia jako podklad, bardzo ulatwia mi to w utrzymaniu czystosci blaszki) i odstawiamy jeszcze na okolo 20 minut. Wkladamy do uprzednio nagrzanego piekarnika 200C, pieczemy w zaleznosci od wielkosci buleczek do czasu az uzyskaja rumiany kolor. Podajemy na cieplo lub zimno. Na drugi dzien przed podaniem wkladam buleczki na 2-3 minuty do mikrofalowki - obnawiaja sie zupelnie :). Sprobujcie je przekroic i posmarowac rozgniecionym czosnkiem z oliva lub czymkolwiek co Wam smakuje - czy "postne" - sa poprostu boskie ! Kali oreksi !

wtorek, 1 marca 2011

Naturalne maseczki

Maseczka ujędrniająca na zwiotczałą, dojrzałą cerę

Łyżeczkę zielonej i czerwonej herbaty zalewamy czterema łyżkami wrzątku. Łyżkę jeszcze ciepłego naparu łączymy z dwiema łyżkami naturalnego jogurtu, nakladamy na twarz. Zmywamy po 20 minutach letnia woda.

Maseczka "po czterdziestce"

Miksujemy żółtko jaja, łyżkę oliwy i łyżkę miodu, dodajemy ubitą pianę z białka i starannie mieszamy. Maseczką smarujemy twarz, po 30 minutach zmywamy tonikiem i wklepujemy krem nawilżający. Maseczka wygładza skórę, pojędrnia i nadaje jej zdrowy kolor.

Maseczka winogronowa dla cery suchej, szorstkiej i łuszczącej się

Kilkanaście umytych winogron rozgniatamy widelcem. Soczystą papką obkladamy twarz oraz szyję, po upływie 15 minut zebramy masę wacikiem i przecieramy skórę tonikiem.

Maseczka do cery o rozszerzonych porach

Miąższ z połowy grapefruita rozgniatamy na miazgę ( jeżeli jest bardzo soczysty, można go zagęścić mąką ziemniaczaną ) i nakladamy na twarz, na 15 minut.

Maseczka oczyszczająca z orzechów

Zmielone  4 orzechy włoskie zalewamy 100 ml ciepłego mleka, gdy napęcznieją i przestygną nakladamy na twarz na 10 minut, masujemy twarz i zmywamy. Orzechy działają jak peeling, pomagają usunąć martwy naskórek i odżywić skórę.

Maseczka z mięty

3 łyżki wysuszonej mięty mieszamy z kilkoma łyżkami świeżego jogurtu naturalnego. Rozprowadzamy papkę na twarzy, po 10 minutach zmywamy twarz chłodną wodą. Mięta odżywia cerę i poprawia krążenie, szary naskórek odzyskuje zdrowy wygląd.