wtorek, 31 maja 2011

ZNANE I NIEZNANE - SORBET TRUSKAWKOWY Z BAZYLIA

Otworzylam dzisiaj nowy temat, w ktorym chcialabym podac Wam moim zdaniem ciekawe informacje lub przepisy produktow lub z produktow ogolnie malo znanych czy znanych z dodatkiem - nie znanych a co za tym idzie troszke "poprzewracam Wam w glowach" - a moze - zupelnie. Celem moim tutaj jest poza pokazaniem nowych smakow i laczena pasujacych do siebie kompozycji, wzbogacenie smaku potraw jak rowniez "odkurzenie" i przypomnienie tych starych jak swiat. Co nie znaczy - z czym sie czesto spotykam przygotowywania dan, ktore nazywam -  na skale "produkcji Bollywood" - czyli jest tam wszystko ale nie o to chodzi ! - too much !
Zapraszam na przepyszny SORBET TRUSKAWKOWY Z BAZYLIA !



  • 500g truskawek
  • 180g cukru
  • 180ml wody
  • garsc swiezej bazylii lub miety
  • 2 lyzki likieru truskawkowego ( niekoniecznie)
Nalewamy do garnka wode, wsypujemy cukier, gotujemy 5 minut i odstawiamy syrop do ochlodzenia. Miksujemy w blenderze truskawki z bazylia, dolewamy likieru. Mieszamy z syropem i wkladamy do lodowki aby oziebic sorbet bardzo dobrze - im bardziej zimny jest sorbet przed zamrozeniem (w maszynce) tym bardziej aksamitna mase otrzymamy po zamrozeniu.
Odcedzamy plyn przez geste sitko pozbywajac sie w ten sposob kawalkow bazylii i pestek, napelniamy maszynke do lodow, kontynujemy czynnosci wg. instrukcji maszynki. Jesli nie posiadamy napelniamy plastikowa lub szklana miseczke, wkladamy do zamrazalnika pamietajac o dokladnym mieszaniu masy mniej wiecej co pol godziny 3-4 razy. Smacznego !

poniedziałek, 30 maja 2011

WATROBKA W SZALWII

Takie sobie bardzo stare jak swiat i znane danie - wydawaloby sie - nic specjalnego, a jednak! dodajac tylko szalwii uzyskamy watrobke o niespotykanym i nowym smaku ! Zapraszam !

  • 1/2 kg watrobki cielecej
  • 100g masla
  • 1/2 filizanki maki  (filizanka - 0,23l)
  • 2 lyzki swiezej szalwii
  • sol, pieprz
Rozgrzewamy maslo z szalwia na patelni, panierujemy watrobke uprzednio pokrojona w kawalki mniej wiecej szerokosci 5 cm, smazymy miesko okolo 10 minut z kazdej strony. Przyprawiamy juz na talerzu, podajemy z ryzem lub ziemniakami - wg naszego gustu. Smacznego !

niedziela, 29 maja 2011

PRZYPRAWY I ZIOLA

SZALWIA


Specyficzny smak szalwii odkrylam przed laty zaproszona na kolacje do znajomych, zachwycilam sie smakiem tak sobie "zwyklego" - sosu pomidorowego ! przygotowanego przez pania domu, ktorego smak byl poprostu boski ! a tajemnica takiego niesamowitego rezultatu uzyskuje dzieki szalwiii!
w ten sposob rozpoczela sie moja wielka milosc do tego ziola - bez odwrotu !, natychmiast posadzilam w ogrodku obok innych ulubionych i traktuje ja jako jedna z obowiazkowych w mojej kuchnii !
Szalwie mozna uzyc prawie do wszystkiego miesa, ryb. sosow czy nawet do zup ! zawsze pamietajac - szalwia jest egoistka i "wystepuje" - solo !, ma tendencje do "pokrywania" smakow innych ziol !
Znana z terapeltycznego dzialania wystepuje powszechnie w krajach srodziemnomorskich i uzywana jest juz od czasow starozytnych. tak jak wiekszosc zol traci na smaku i zapachu poddawana suszeniu, wiec powwinnismy ja przechowywac w zamknietym szklanym sloiczku.

piątek, 27 maja 2011

DIETETYCZNA SALATKA Z RUCOLI I POMIDORKOW KOKTEJLOWYCH

Blyskawiczna i bardzo smaczna salatka, jedna z moich ulubionych, latwa w przygotowaniu o efektownym wygladzie. Zapraszam !

  • 200-300g rucola
  • 7-8 pomidorkow koktejlowych
  • 7-8 pieczarek
  • nasiona sosny lub slonecznika
  • tymianek
 sos
  • oliva
  • 2 lyzeczki miodu
  • 2 lyzeczki musztardy
  • 5-6 lyzek soku z pomaranczy
  • 1-2 lyzki balsamico (lub ocet winny)

Miksujemy w blenderze wszystki skladniki na sos.
Myjemy dokladnie listki roculi i ukladamy na talerzu, pomidorki przekrojone na polowki, pokrojone pieczarki pieczone na grillu lub tosterze, polewamy sosem, proszymy ziarnami nasion i szczypta tymianku. Kali oreksi!

niedziela, 22 maja 2011

PIERS KURCZAKA W SOSIE TRUSKAWKOWYM

Truskawkowy sos - a jednak ! Prawdziwie niespotykany smak ! Wszystkim truskawki kojarza sie z deserami (mnie rowniez-kiedys), sprobujcie tych wspanialych owocow w innej wersji - naprawde warto ! W bardzo latwy sposob takie sobie zwykle mieso jakim jest piers kurczaka mozemy podniesc do rangi krolewskiego dania ! Zapraszam !


  • 700g piersi kurczaka
  • 300g truskawek
  • 2 piorka czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 1 1/2 lyzki miodu
  • lyzeczka kminku (sproszkowanego)
  • oliva
  • sol, pieprz
Miksujemy w blenderze truskawki z czosnkiem, sokiem cytryny, miodem i kminkiem.
Tak otrzymana marynata polewamy cala powierzchnie miesa i odstawiamy do lodowki na drugi dzien.
Nastepnie Wyciagamy piersi kurczaka z sosu, dobrze osuszamy przy pomocy papaieru kuchennego. Na patelni podgrzewamy olive i smazymy na srednim ogniu okolo 20 minut ze wszystkich stron.
Po uzyskaniu rumianego koloru ukladamy sztuki miesa na talerzu, solimy, pieprzymy, przykrywamy aby utrzymac temeprature.
Na tej samej patelni dusimy nasz sos okolo 5 minut do zageszczenia, solimy, pieprzymy.
Kroimy piers kurczaka w kawalki, polewamy sosem, mozemy podac z gotowanymi kabaczkami, ziemniakami lub innymi dodatkami wg. naszego upodobania. Smacznego !

sobota, 21 maja 2011

CIELECINA W CZERWONYM WINIE

Danie - paluszki lizac ! doskonale na na jakiekolwiek okazje lub niedzielny obiad, w dzien powszechni tez nikt sie nie pogniewa z pewnoscia :). Na jeszcze czasem chlodne  dni w sam raz, jedno z niewielu greckich, ktore mozna przygotowac dzien wczesniej. Zapraszam !

  • 1,5kg cieleciny bez kosci
  • butelka czerwonego wina
  • 2 cebule pokrojone w kosteczke
  • 100g malych cebulek
  • 150g boczku wedzonego pokrojonego w kosteczke
  • 350g swiezych pieczarek pokrojonych
  • 2 marchewki pokrojone w kosteczke
  • 2-3 lyzki maki
  • oliva
  • 2 piorka czosnku
  • zielona pietruszka
  • tymianek, oregano
  • listek laurowy
  • 2-3 listki szalwii
  • sol, pieprz
Kroimy mieso w kostki (jak na gulasz), wladamy do szklanego naczynia z pokrojona cebula wraz z ziolami - tymiankiem, oregano, szalwia i zielona pietruszka. Zalewamy winem, przykrywamy i wkladamy do lodowki na 12-24 godziny.
Wyciagamy cielecine z marynaty, osuszamy papierem kuchennym. Odcedzamy cebule z marynaty, odstawiamy.
W garnku o szerokim dnie podsmazamy boczek, wyjmujemy lyzka z dziurkamy i na tej samej olivie dusimy odstawiona cebule z marynaty razem z malymi cebulkami w calosci, wyciagamy  tym samym sposobem jak boczek, odstawiamy i dusimy pieczarki, wyciagamy, odstawiamy. Dodajemy troszke olivy i dusimy mieso. jesli sie zarumieni dodajemy make i "gasimy" marynata. Do gotujacej sie na malym ogniu cieleciny wkladamy czosnek, marchewke, listek laurowy, sol i pieprz. Kontynujemy duszenie pod przykryciem przez 2 godziny.
pod koniec gotowania dodajemy wszystkie pozostale produkty, jeszcze chwilke gotujemy, sosu powinno pozostac wystarczajaco. podajemy z ziemniakami, ryzem lub makaronem wg. naszego uznania. Kali oreksi !

NATURALNE MASECZKI - TYM RAZEM Z OLIVY

Magiczne dzialanie olivy z olivek na cere odkryto juz w starozytnosci, byla i jest jednym z podstawowych srodkow kosmetycznych, niestety w Polsce jest jeszcze zbyt malo doceniana (jako kosmetyk oczywiscie). Wiele firm zajmujacych sie produkcja naturalnych kosmetykow uzywa ja jako podstawowego produktu.


Podaje kilka receptur na maseczki z olivy, ktore goraco Wam polecam.

Maska na wlosy - nakladamy na wlosy olive, tak aby dobrze sie zatluscily, nakladamy na glowe worek foliowy (czysty!) a nastepnie nakladamy recznik, pozostawiamy na conajmniej 30 minut (im dluzej tym lepiej!). Nastepnie myjemy dokladnie wlosy delikatnym szamponem. Ta kuracje na zniszczone wlosy mozemy stosowac bez ograniczen :).

Maska na wlosy - mieszamy dokladnie 5 lyzek olivy z dwoma jajkami, nakladamy na wlosy, stosujemy w ten sam sposob jak w poprzednim przepisie.

Maska na wlosy - mieszamy dokladnie 3 lyzki olivy z 2 lyzkami miodu, nakladamy na wlosy, stosujemy w ten sam sposob jak w pierwszym przepisie.

Maseczki, ktore wymienilam nadaja sie doskonale rowniez na twarz i cialo, ja osobiscie conajmniej dwa razy w tygodniu po goracej kapieli balsamuje cale cialo od stup do glow oliva (prawdziwie wiejska), ubieram specjalna oddzielna do tej sytuacji pizamke na 2-3 godziny, po 'wypiciu" olivy przez cialo myje tylko glowe, zmieniam pizame i ide spac :). Niestety jestem bardzo zla klientka firm kosmetycznych - odstawilam wszelkie srodki juz prawie 100 lat temu :) biorac pod uwage rewelacyjne dzialanie i efekty naturalnych. A jak stare greckie przyslowie mowi - wszystkie dobroczynne dla organizmu produkty zywnosciowe dzialaja w ten sam sposob na cialo - stosuje ta regule w praktyce i w ten sposob "pomagam" mojemu cialu utrzymywac sie w dobrej kondycji.

Maseczka na twarz - 2 lyzki olivy zmiksowac w blenderze na okolo minute z garstka jagod, i pol filizanki tlustego mleka. Uzyskanym kremem smarujemy twarz i delikatnie robimy masaz calej twarzy, pozostawiamy na 20 minut, nastepne zmywamy letnia woda. W ten sposob "zmiekczymy" zmarszczki a skora stanie sie bardziej elastyczna.

Maseczka na twarz - 3 lyzki olivy mieszamy z 3 lyzkami soku z cytryny, nakladamy na twarz na okolo 20 minut - jest to maseczka "cud" - wspaniale "prasuje" nasza cere dodajacjej jednoczesnie blasku. Aby uzyskac efekt "sciagniecia" skory mozemy zmiksowac produkty z bialkiem. jest to taka maseczka "pierwszej i natychmiastowej pomocy" gdy z jakiejs okazji chcemy wygladac jak nowe :).

Peeling - sol morska zmieszana z oliva daje nam wspanialy peeling do twarzy i ciala !

Maseczka do twarzy - dla dojrzalej cery. Miksujemy w blenderze pol ogorka z polowa banana i dwoma lyzkami olivy. nakladamy na twarz na okolo 20 minut. Zmywamy letnia woda.

Olive zmieszana wraz z olejkiem migdalowym - w rownej ilosci uzywam rowniez do zmywania makijazu, ktora uzywana w ten sposob 'karmi" moja cere i rownoczesnie wzmacnia rzesy. Zachwycicie sie w jaki delikatny i skuteczny sposob spelnia swoje zadanie !

środa, 18 maja 2011

UROK TRUSKAWKI





W moim ogrodku juz kwitną ! :)
Czas rozpoczac nowy truskawkowy sezon kulinarny !

Truskawki sa dzielem czlowieka a nie natury. Powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek w XVII wieku. Od tego czasu pojawiło się wiele odmian: deserowe, do zamrażana czy na przetwory.

W Grecji pojawiają się na poczatku maja i są jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Wszyscy gdy kupią truskawki dążą jak najszybciej do swoich domów aby te smaczne i soczyste truskawki zjeść. Jednak z truskawek można sobie przygotować wiele pysznych deserów między innymi koktajl, lody, kremy, ciasta, które chętnie my wszyscy jadamy. Oprócz tego, że cudownie smakują są też bardzo zdrowe. Truskawki zalecane są do jedzenia ponieważ mimo tego, że wszystkim nam bardzo smakują to jeszcze dostarczają naszym organizmom mnóstwo witamin, są przede wszystkim dobre dla osób, które mają większą masę ciała i chciały by się odchudzić tylko nic na nich nie działa, a truskawki dobrze poprawiają przemianę materii.
Najlepiej jeść je na czczo lub dodać do jogurtu lub musli. Dzięki temu, że są niskokaloryczne oraz bogate w błonnik przyspieszają trawienie i wspomagają odchudzanie.
Jeśli chodzi o przechowywanie truskawek to przede wszystkim ważne jest to aby przechowywać je nie dłużej niż jeden dzień.

niedziela, 15 maja 2011

GRECKI PRZYSMAK - CHLEBEK Z KREMEM BAKLAZANOWYM I SEREM METSOVONE

Greckie sery - METSOVONE

Grecki specjal - ser Metsovone to poltwardy, wedzony ser, ktorego nazwa pochodzi od miasteczka Metsowo, w okolicach ktorego jest produkowany. Ma specyficzny lekko slony, pikantny smak - prawdziwa roskosz dla podniebienia. Wytwarzany jest z mleka krowiego czasami z malym dodatkiem owczego lub koziego, zwierzat hodowanych i zywiacych sie regionalna flora stad tez jego tak oryginalny smak.


Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczna kanapke z kremem baklazanowym i serem wedzonym Metsovone. Urok smaku w prostocie ! Zapraszam !


200g wedzonego sera Metsovone
2 baklazany
1-2 zabki czosnku
zielona pietruszka
60g zmielonych migdalow
sok z jednej cytryny
lyzka olivy
lyzka jogurtu (jesli lubimy)
1 lyzeczka cukru
sol, pieprz
paprczki czerwone konserwowane lub inny ulubiony dodatek
chleb naszego wyboru

Baklazany pieczemy na grilu lub w piekarniku w calosci na okolo 30 min (mozemy tez ugotowac ale straci troszke na smaku), wkladamy do zimnej wody i obieramy ze skorki. Miksujemy w blenderze : baklazany, czosnek, mielone migdaly, sok z cytryny, olive, jogurt, cukier sol i pieprz do smaku. Smarujemy kremem baklazanowym grzanki zarumienione na grilu lub w tosterze nakladamy plasterki sera i papryczki, podajemy cieple. Jestem pewna, ze ta przekaska zadomowi sie na Waszym stole na stale ! Smacznego !

EUROVISION - GRECJA - 7 MIEJSCE - BRAVO ELLADA !

"Ogladaj moj taniec"


Wspanialy utwor greckiej reprezentacji na tegorocznym Eurovision w wykonaniu Loucasa Yiorkasa i Stereo Mike, harmonijnie polaczony fragmentami hip hop i tradycyjnego zebekiko.

Bravo Ellada !


URODZILEM SIE TAK ZDRADZONY,
KIM JESTEM, CO ZE MNA BEDZIE,
CO JEST MOJE W TYM ZYCIU ?
TYLKO NIEBO I MORZE.

NIE, NIE POZOZTAWIE, TO JEST MOJE BOGACTWO, MOJ SPADEK.
NIE WIERZ W TO CO SLYSZYSZ, GDYZ ICH PRAWDA ZABIJA TWOJA PRAWDE,
MOIM OBOWIAZKIEM JEST WALKA PRZECIW STRACHOWI
I CHCE CIE ZE MNA, CHCE CIE BLISKO, CHCE CIE BARDZO BLISKO.

OGLADNIJ MOJ TANIEC. GLOWA DO GORY. RECE JAK SKRZYDLA I WZLATAM ...
JEST W MOJEJ DUSZY OGIEN, KTORY STRACH PALI WYJATKOWO,
KROKI TANCZE DO BOGA A JAK UPADNE JESZCZE RAZ SIE PODNIOSE...

Piekne slowa, moim zdaniem sa wyczerpujaca odpowiedzia na aroganckie reportaze ukazujace sie w niemieckich czasopismach na temat mozliwosci sprzedania Akropolu, wysp itp. Jeszcze raz bravo Ellada !

środa, 4 maja 2011

Naturalne maseczki

Skuteczne usuwanie celluitu domwym sposobem

Od lat powszechna jest opinia iż w walce z naszym wrogiem - cellulitem najlepsza jest kuracja laserowa, roznego rodzaju kosmetyki itp. Wiadomo również, że do tego typu działań potrzebujemy również mnóstwo pieniędzy, nadmiar wolnego czasu i naprawdę dobry salon kosmetyczny, który będzie znajdował się w niedużej odległości od naszego domu. Problem tkwi w tym, że trudno nam spełnić chociażby jeden z tych warunków, a co dopiero mówić o trzech. Co więc mamy zrobić? Smarować się kremami, które co prawda przynoszą efekty, ale zazwyczaj są one krótkotrwale? Czy też może po prostu pogodzić się z cellulitem? Na wszystko jest sposob ! A jesli ma kilka zalet takich jak nieduzy koszt, skutecznosc, latwodostepne i naturalne produkty, kuracja w domu w wygodnym fotelu np. ogladajac ciekawy film - to dlaczego nie !

Warto pamiętać, że nie ma, co marzyć o pozbyciu sie cellulitu bez uwzględnienia w swoim rozkładzie dnia, miejsca i czasu na aktywność fizyczną. Ruch jest bardzo ważny, aktywność fizyczna pozwala spalić tkanke tluszczowa i zdecydowanie poprawia nasze samopoczucie.

Jesteś tym, co jesz !

Dieta na celluloid jest niezbędna, jeśli chcesz odnieść sukces w tej walce. Przede wszystkim, jeśli masz problem z nadwaga, musisz schudnąć i ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. W pozostałych przypadkach wielkość porcji nie ma takiego znaczenia, – choć warto pamiętać o umiarze: przejadanie się nigdy nie jest zdrowe. Ważne natomiast, by jeść pełnowartościowe produkty i zwrocic uwage sól i cukier, które sprzyjają rozwojowi cellulitu. Trzeba też dużo pić, dietetycy zalecają dawkę dwóch litrów dziennie, przy czym nie wliczamy w to kawy i czarnej herbaty, które lepiej ograniczać. Zamiast tego pij niegazowana wodę mineralną, najlepiej o niskiej zawartości sodu, zieloną herbatę oraz soki warzywne i owocowe. Ja osobiscie od lat jestem wyznawca :) kuchni greckiej, ktora sama w sobie jest dieta i pozwala mi na utrzymanie stalej wagi w przyjemny sposob i bez wyrzeczen.

Ale wracajac do celluitu ponizej podaje skladniki , ktore beda nam potrzebne do przygotowania kompresu jako miarke podaje orientacyjnie szklanke :
2-3 szklanki zszatkowanej bialej kapusty
1/4 szklanki jadalnych wodorostow morkich dowolnego gatunku (mozna je zakupic w sklepach bio, eko lub duzych markietach)
szklanke korzenia imbiru zmiksowanego w blenderze wraz z 1/2 szklanki swiezej lub suszonej werbeny cytrynowej zaparzamy jedna szklanka wody, odstawiamy na 20-30 min. odcedzamy, uzyskane "fusy" zatrzymujemy na pozniej a plyn nalewamy do czystego rozpylacza lub buteleczki po perfum.
 Na arkuszu gazy ukladamy rownomiernie kapuste, wodorosty, "fusy", skladamy gaze uzyskujac odpowiedniej wielkosci kompres w zaleznosci na jaka czesc ciala chcemy zrobic oklad, wkladamy do mikrofalowki lub prasujemy zelaskiem (w niskiej temp.) do mometu jak kompres zacznie sie "pocic", spryskujemy dobrze plynem zachowanym w rozpylaczu, kladziemy na "problemowej" czesci ciala, zawijamy folia spozywcza i przykrywamy recznikiem. Wazne jest aby kompres dodatkowo ocieplc - mozemy przykryc sie np. kocem i odpoczywac conajmniej okolo 30 minut popijajac uprzednio przygotowana herbatke z 1/2 szklanki zmiksowanego w blenderze korzenia imbiru aby wspomoc dzialanie kompresu od srodka.
Moje Panie dbajmy o siebie, gdyz nikt tego za nas nie zrobi ! Zycze powodzenia !