czwartek, 30 czerwca 2011

NADZIEWANE CUKINIE W SOSIE AVGOLEMONO

Lekkie danie na lato ! Polecam !


farsz
  • 8 - 10 cukinii mniej wiecej tej samej wielkosci
  • 500g miesa mielonego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • po szklanki ryzu
  • pol szklanki olivy
  • nac koperku i zielonej pietruszki drobno posiekane
  • sol, pieprz
sos
  • 1 jajko
  • sok z jednej cytryny
  • 1 lyzka maki kukurydzianej

Myjemy dokladnie cukinie, osuszamy, obcinamy z jednej strony brzegi warzyw, pozniej wykorzystamy je jako "pokrywki". Usuwamy srodki cukinii za pomoca wydrazacza do jablek lub lyzeczka, ktore miksujemy w blenderze, dzielimy na dwie czesci. Piewsza laczymy ze wszystkimi produktami na farsz oprocz olivy, dorze mieszamy, nadziewamy cukinie (nie do pelna), przykrywamy "pokrywka",  i ukladamy je ciasno "na stojaco" w wysokim garnku - "pokrywka" do gory. Polewamy nasze cukinie oliva nastepnie dolewamy ostroznie "po brzegu" garnka goracej wody do 3/4 wysokosci warzyw, lekko solimy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu okolo 40 minut. Jesli pozostal nam farsz mozemy go zamrozic do nastepnego razu lub nadziac pomidory wraz z drobniutko pokrojonym ich miaszem i upiec w piekarniku z odrobina olivy tak "przy okazji" pieczenia innego dania czy zrobic giouverlakia - klopsiki (przepis w dziale dania z mies).
Przygotowujemy sos avgolemono: miksujemy w blenderze jajko z sokiem cytryny dodajac doslownie po kropelce goracego wywaru z cukinii - calosc, dosypujemy make ( ja nie uzywam, gdyz sos jest dla mnie wystarczajaco gesty), miksujemy przez caly czas dolewania wywaru, polewamy sosem cukinie, podgrzewamy do momentu jak sos zacznie sie podnosic - odstawiamy z ognia. Trzymajac garnek za uchwyty robimy delikatnie kilka "kolistych" ruchow tak aby sos "przykryl" wszystkie cukinie. Mozemy tez przygotowac sos osobno i podac razem z cukiniami na talerzu.

Pozostala druga czesc zmiksowanych srodkow cukinii  mozemy wykorzystac np do omleta, na tarte lub do kotlecikow, ktorych przepis podam jutro.
Smacznego !
Do JS28 :)
Ja do sosu avgolemono maki nie dodaje, gdy sie oziebia gestnieje dla mnie wystarczajaco, aby uzyskac wiecej sosu mozna zrobic z 2 i 3 jajek (soku z cytryny dodajemy tyle ile lubimy aby smak byl kwasny ale bez przesady), najwazniejszy tutaj jest sposob przygotowania sosu "po kropelce" - jak majonez. Mozna dodac tez inne "nasze" dodatki a zamiast maki kukurydzianej - make pszenna, najlepiej jednak nie - sos bedzie wtedy "lekki" i moim zdaniem smaczniejszy :)

wtorek, 28 czerwca 2011

CIASTECZKA MIGDALOWE

Moje ulubione przepyszne ciasteczka ! Zapraszam !

  • 200g zmielonych migdalow
  • 200g cukru
  • bialka z 3 jaj
  • troszke cukru waniliowego
  • 10 migdalow w polowkach
Mieszamy zmielone migdaly z cukrem i cukrem pudrem, ubijamy bialka na sztywna piane i laczymy je powoli caly czas mieszajac. Powstala masa powinna wyjsc dosc gesta i sztywna. Nakladamy lyzka mase na blaszke wczesniej wyscielona papierem do pieczenia - wychodzi mniej wiecej 20 ciasteczek. Dekorujemy kazde ciastko polowka migdala (ja lubie wiecej) i wkladamy do ogrzanego piekarnika (180C). Pieczemy do uzyskania rumianego koloru. Smacznego !

niedziela, 26 czerwca 2011

CIASTO DROZDZOWE

Nie ma co tutaj duzo sie rozpisywac :) wszyscy wiemy :) Najpyszniejsze sniadanie pod sloncem ! Zapraszam !

  • 650g maki (moze wyjsc troszke wiecej)
  • 42g swiezych drozdzy
  • 4 jajka  (temp pokojowa)
  • 200g cukru
  • 170g roztopionego masla (temp letnia)
  • 200g letniej wody
  • starta skorka z pomaranczy
  •  lyzeczka mastichy (sproszkowanej) lub cukier waniliowy
  • szczypta sol
Kruszymy drozdze i rozprowadzamy z polowa wody, dodajemy ubrana lyzke cukru (z wczesniej przygotowanych 200g) i troszke maki, mieszamy rozczyn. Pozostawiamy na 20 minut w cieplym miejscu pod przykryciem do urosniecia.
Rozpuszczamy pozostala czesc cukru w reszcie letniej wody, dodajemy sol, skorke pomaranczy, mastiche i rozbite jajka, dobrze mieszamy. Nastepnie dodajemy polowe maki i rozczyn, wyrabiamy ciasto dodajac powoli pozostala czesc maki. Moczymy rece w rozpuszczonym masle i wyrabiamy delikatnie ciasto, czynnosc ta powtarzamy  do czasu az nasze ciasto "wypije" calosc przygotowanego masla. przykrywamy ciasto czysta sciereczka i pozostawiamy do wyroscniecia w cieplym miejscu okolo 1 1/2 godziny do czasu az, podwoi swoja objetosc. Dzielimy ciasto na 3 czesci i pleciemy "warkocz", kladziemy na natluszczona blaszke, przykrywamy, pozostawiamy na 30 minut w cieplym miejscu. Smarujemy gore roztrzepanym bialkiem z odrobina mleka, pieczemy w uprzedno nagrzanym piekarniku w 175C okolo 25-30 minut. Smacznego !

piątek, 24 czerwca 2011

PANAKOTA O SMAKU MASTICHA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Panakota jest wlasciwie deserem pochodzacym z Wloch ale niezmiernie popularnym w Grecji jak "swoj". Bardzo czesto zdarza sie tak, ze produkty lub dania znane w Europie jako wloskie tak naprawde pochodza z Grecji np. orzechy wloskie, salata rzymska, pitta - pizza lecz zostaly rozpowszechnione przez Wlochow wraz z ich wloska nazwa. Juz od Starozytnosci wspolna historia tych narodow identyczny klimat jak rowniez podobne sposoby odzywiania stworzyly w rezultacie tak bogata "mieszana" i wspolna game dan a co za tym idzie niepewnosc stuprocentowego ich pochodzenia. Historycy na podstawie swoich badan uznaja Grecje jako kolebke cywilizacji europejskiej a zrodlem pierwszych przepisow kulinarnych - pierwsza na swiecie - zachowana - grecka "ksiazke kucharska"  - "Dipnosofistes" z IIw.p.n.e. Praktycznie mozna powiedziec te dwa narody nie przykladaja za tak wielkiej wagi do doszukiwania sie szczegolw typu - "kto" pierwszy - uznaja sie poprostu za najlepszych kucharzy na swiecie :) i daza sie wielka wzajemna sympatia. Tak poza nawiasem czy wiecie, ze jezyk starogrecki w tamtych czasach uzywany byl tak jak dzisiejszy angielski - byl jezykiem miedzynarodowym. W niektorych wsiach polydniowych Wloszech do dzisiaj starsi mieszkancy posluguja sie jezykiem greckim, greckie sa tez nazwy wiosek, ulic, placow itp.
A powracajac do panakoty prawdopodobnie pochodzi z polnocnych Wloch podaje sie ja w oryginale z sosem caramelowym, moja propozycja na dzisiaj jest jej typowo grecka wersja - panakota o smaku masticha z sosem truskawkowym jednen z najbardziej eleganckich smakowo i wspaniale orzezwiajacy deser. Zapraszam.

  • 600g smietanki kremowej
  • 100g swiezego pelnego mleka
  • 60g miodu
  • 20g cukru
  • 3 platki zelatyny (15g)
  • 200g gestego (greckiego) jogurtu
  • 2 lezki mastichy lub 2 laseczki vanilii (nigdy dwa na raz!)
 sos
  • 500g truskawek (tylko na sos, jesli chcemy udekorowac deser calymi truskawkami - wiecej)
  • sok z polowy cytryny
  • 150g cukru
  • 100g slodkiego czerwonego wina np. Vinsanto (niekoniecznie)
Wkladamy do naczynia smietanke, mleko, miod, cukier i mastiche lub vanilie , podgrzewamy na wolnym ogniu, w momencie jak zacznie sie "podnosic" odstawiamy i dodajemy zelatyne uprzednio rozmiekczona w malenkiej ilosci wody. Zawartosc nalewamy do zimnego naczynia, mieszajac studzimy mase.
Po ostudzeniu "wylawiamy" mastiche, ktora zmienila swoja barwe na ciemniejsza ale "zdazyla" oddac masie swoj smak i zapach (w ten sam sposob postepujemy z vanilia). Laczymy calosc z jogurtem, dobrze mieszamy, wypelniamy kremem pucharki i wstawiamy do lodowki na 3 godziny.
W miedzy czasie przygotowujemy sos, umyte i oczyszczone truskawki kroimy na kawaleczki zasypujemy cukrem, odstawiamy na godzine, miksujemy w blenderze, gotujemy na wolnym ogniu doslownie 3 minuty dodajac sok z cytryny, studzimy, miksujemy w blenderze wraz z winem.
Podajemy panakote jesli lubimy ze swiezymi truskawkami, polana sosem, dodatkowo udekorowana listkami miety. Kali oreksi ! ____________________________________________________________________________________

ZNANE I NIEZNANE - MASTICHA

Dzisiaj poznajmy Mastiche  jest to zywica z drzew o tej samej nazwie wystepujacych tylko i wylacznie na greckiej wyspie Chios, mozna ja spotkac w grudkach, sproszkowana lub w olejeku. Zywica zbierana jest przez 15 dni w roku, poddawana wstepnej obrobce, czyszczeniu itp. a nastepnie jako aromatyzująca przyprawa wykorzystwana jest jako dodatek do wielu produktow miedzy innymi deserow, likierow, gum do zucia, ma bardzo specyficzny smak - jedyny w swoim rodzaju.
W starożytności była stosowana głównie jako guma do żucia.

Obok smakowych, Mastycha ma również właściwości lecznicze.
Obniża poziom cholesterolu, zapobiega owrzodzeniu oraz pomaga wyleczyć wrzody żołądka i dwunastnicy, stabilizuje ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca. Olej z mastichy ma właściwości bakteriobójcze i antygrzybiczne. Używa się go do produkcji maści na choroby skórne. Jest składnikiem lekarstw, past do zębów, płynów do włosów, kosmetyków i perfum.


Mozecie przeczytac sobie rozne informacje i ciekawostki na temat mastichy w wikipedii, z ktorej zdjecie pozwolilam sobie umiescic, niestety tylko w j. angielskim http://en.wikipedia.org/wiki/Mastic_(plant_resin)

środa, 22 czerwca 2011

SALATKA Z ZIEMNIAKOW

Przepyszna salatka, bardzo latwa i szybka w wykonaniu z latwodostepnych produktow, tutaj poradze wykonac ja z mlodych ziemniaczkow jesli mamy mozliwosc zakupu aby "podniesc" smak tego wspanialego dania. Zapraszam.
  • 5 srednich ziemniakow
  • 3 lyzki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 duza cebula
  • 3 lyzki naci pietruszki pokrojonej
  • kilka oliwek czarnych
  • 1/2 filizanki oliwy
  • sol, pieprz bialy
Myjemy bardzo dobrze ziemniaki i gotujemy w mundurkach, po ostudzeniu obieramy, kroimy w talarki i ukladamy na talerzu. W blenderze miksujemy cebule z oliwa, sola, pieprzem, sokiem z cytryny i nakladamy na ziemniaczki, dodajemy oliwki, posypujemy pietruszka. Podajemy na cieplo lub na zimno.
Salatka nadaje sie na przekaske do ouza i wina. Smacznego!

sobota, 18 czerwca 2011

OLIVKOWY PRZYSMAK


Doskonaly dodatek do wszystkiego, mies, przekasek jak rowniez wylacznie z przypieczonym chlebkiem jest delikatesem samym w sobie. Zapraszam.


  • 500g olivek czarych typu Kalamata
  • 2 lyzki olivy
  • 1 lyzka octu winnego lub balsamico (o dekikatniejszym smaku)
  • pol sproszkowanej papryczki chilli
  • starta skorka cytryny
  • starta skorka pomaranczy
  • sok z polowy pomaranczy
  • sol, pieprz
Mieszamy wszystkie produkty, doprawiamy. Pozostawiamy w marynacie conajmniej na godzine. Przechowujemy olivki w lodowce. Smacznego ! 

czwartek, 16 czerwca 2011

PALUSZKI Z SEREM KASERI I WEDLINA

Greckie sery - KASERI

Ser Kaseri jest to żółty ser średniomiękki, bez dziur, wyrabiany na trzy sposoby:
1) z połączenia mleka krowiego, owczego i koziego;
2) z mleka owczego z dodatkiem max 20 % koziego;
3) tylko z mleka owczego.
Jest delikatny w smaku, posiada kremową konsystencję. Idealnie rozpuszcza się pod wpływem temperatury, dzięki czemu nadaje się do zapiekania i smażenia. Produkowany glownie w regionach Macedonii. Thesalii, Thraki i na wyspie Lesvos.

 Moja propozycja na dzisisj sa FLOGIERES z serem KASERI i wedlina. Zapraszam.


  • 1 opakowanie ciasta fillo
  • 300g wedliny wedzonej (schabu, szynki lub innej wg. naszego gustu) drobno pokrojonej
  • 300g sera kaseri (przetarte na tarce o duzych oczkach)
  • olej do smazenia
  • sol, pieprz
Kroimy fillo w paski 7-8 cm. Na brzegu kazdego z paskow ukladamy lyzke wedliny i lyzke sera, skladamy ciasto na bokach i zawijamy. Smazymy Flogieres w dosc duzej ilosci oleju (powinien siegac do polowy paluszka lub pieczemy w piekarniku nie zapominajac uprzednio posmarowac olejem. Flogieres (doslownie fujarki, paluszki to moja nazwa) podajemy cieple. Kali oreksi !

poniedziałek, 13 czerwca 2011

DIETETYCZNA SALATKA PIECZONA NA GRILLU



  • pomidory
  • cebula
  • papryka
  • kabaczki
  • baklazany
  • rucola
  • oliwa
  • ocet winny lub balsamico
  • sol, pieprz
  • oregano
Myjemy bardzo dokladnie wszystkie jarzyny, kabaczki i baklazany kroimy wzdluz w paseczki dobrze solimy i odstawiamy na 15 minut, cebule i pomidory na polowe. Pieczemy warzywa na ruszcie ( papryke w calosci), czas jest dowolny w zaleznosci od naszego gustu (ja jak widac lubie dobrze przypieczone :) ), dodajemy listki rucoli, octu winnego lub bardziej lagodnego balsamico, proszymy oregano, sola i pieprzem. Jest to swietna salatka, ktora mozemy zrobic przy okazji pieczenia miesa, podaje sie ja jako wstepne danie z chlebkiem rowniez przypieczonym polanym oliwa i posypanym oregano, taka przystawka "podbudowuje" nasza cierpliwosc, ktorej potrzebujemy do czasu az upiecze sie mieso. Smacznego !

sobota, 11 czerwca 2011

ZNANE I NIE ZNANE - LODY TRUSKAWKOWE Z BALSAMICO

Tytul mowi sam za siebie, jestem pewna, ze nie musze nikogo zachecac, czy mozecie sobie wyobrazic smak lodow z dodatkiem balsamico? - z pewnoscia nie ! sprobujcie tak pozornie sprzeczne smaki -  lody z "innym" dodatkiem - sa poprostu fantastyczne ! Zapraszam !

  • 450g truskawek
  • 3/4 filizanki cukru pudru (filizanka - 0,23l)
  • 3/4 filizanki smietany kremowej
  • lyzka balsamico
Ubijamy mikserem smietanie na "sztywno".
W blenderze miksujemy truskawki z cukrem pudrem i balsamico, wkladamy na godzine do lodowki a nastepnie laczymy z bita smietana. Jezeli posiadamy maszynke do lodow umieszczamy mase lodowa w maszynce, w innym wypadku wkladamy do zamrazalnika pamietajac o koniecznosci czestego mieszania (conajmniej 3-4 razy mniej wiecej co pol godziny) aby uniknac powstawania grudek lodowych.
Balsamico w lodach truskawkowych ? Tak ! Smacznego !

środa, 8 czerwca 2011

DESER TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

 Moja propozycja na szybciutki i bardzo latwy w wykonaniu deser. Zapraszam !

  • paczka ciastek biszkoptowych lub herbatnikow naszego wyboru
  • kostka masla
  • 250g smietany kremowki
  • opakowanie serka kremowego (200g-250g)
  • puszka zageszczonego mleka slodzonego
  • sok z jednej cytryny
  • truskawki lub inne owoce, sloiczek dzemu lub syrop z truskawek mojego przepisu w dziale desery
  • szczypta cynamonu
Miksuje w blenderze biszkopty lub herbatniki na proszek, miksujac dodaje powoli maslo o temp. pokojowej i cynamon - ilosc masla zalezy od ilosci biszkoptow, ja uzywam dosc duzo, wiec kostka masla wraz z skruszonymi biszkoptami daje mi piekna puszysta jednolita mase, ktora okladam dno foremki. Wkladam foremke do lodowki na godzine.
Smietane ubijam i lacze z 3 lyzkami wody, 2/3 puszki zageszczonego mleka (tutaj ilosc mozemy regulowac wg. naszego gustu), serka kremowego i soku z cytryny, ukladam na masie biszkoptowej, chlodze w lodowce na 2 godziny.
Zapraszam do dzialu desery, do zapoznania sie z przepisem na syrop truskawkowy, ktorego uzylam do przygotowania powyzszego smakolyka, jesli na gorna warstwe uzyjemy dzemu radze zmieszac z kieliszkiem koniaku, gdyz swietnie "podnosi" jego smak. Kali oreksi !

wtorek, 7 czerwca 2011

TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE

Jedno z nasmaczniejszych, najlatwiejszych i najszybszych w wykonaniu deserow, cos dla koneserow smaku leniuchow.
NIESAMOWITE ! ZAPRASZAM !


  • 500g truskawek
  • 450g czekolady (mlecznej, kuwertury lub bialej wg. naszego uznania)
  • 1 lyzka masla
  • zmielone orzechy, wiorki kokosowe - naszego wyboru
  • patyczki do szaszlykow
W naczyniu ben-mari lub naczyniu umieszczonym we wrzacej wodzie rozpuszczamy czekolade, wbijamy patyczki do szaszlykow w truskawki w miejscu szypulek zanurzamy w czekoladzie tak aby mniej wiecej 3/4 owocu pokryte zostalo czekolada. Proszymy zmielonymi orzechami lub wiorkami kokosowymi, umieszczamy w szklance do wystygniecia czekolady. Nastepnie usuwamy patyczki, podajemy na tacy, talerzyku lub w specjalnych opakowaniach na czekoladki. SMACZNEGO !

niedziela, 5 czerwca 2011

ZIELONY GROSZEK Z ZIEMNIAKAMI

Danie na lato - paluszki lizac ! A jezeli jeszcze mam mozliwosc uzycia mlodych ziemniaczkow i swiezego groszku to wzamian spokojnie oddaje swoja dusze :). Jest to potrawa z grupy ladera - czyli obiadowej, ugotowanej lub pieczonej na olivie. Jednogarnkowa, szybciutka i bardzo latwa w wykonaniu. Zapraszam !

  • 500g zielonego groszku
  • 3 srednie ziemniaki pokrojone w kosteczke
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kosteczke
  • 5 zielonych cebulek
  • 1 lyzka koncentratu pomidorowego
  • 3/4 filizanki olivy (tutaj kazdy ilosc dodtosowuje wg. wlasnego gustu, filizanka - 0,23l)
  • peczek koperku
  • lyzeczka cukru
  • sol, pieprz
Podgrzewamy w garnku polowe olivy, dusimy leciutko cebule 3 minuty, dodajemy zielona cebulke, dusimy jeszcze minutke. Nastepnie wkladamy ziemniaki, marchew, groszek, koncentrat, cukier, sol i pieprz.
zalewamy do polowy woda. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu okolo 20 minut, dodajemy pozostala czesc olivy i drobno posiekany koperek, kontynujemy gotowanie jeszcze na 10 minut (tutaj czas regulujemy same), danie powinno pozostac tylko w olivie. Kali oreksi !

PRZYPRAWY I ZIOLA - KOPEREK

Kto nie zna tego charakterystycznego pieknego zapachu czy smaku ?

Koper jest roslina jednoroczna nalezaca do rodziny selerowatych, bardzo typowa i powszechna roslima krajow srodziemnomorskich. Znany juz w czasach Starozytnej Grecji z kwiatow kopru produkowano "perfumy" - mozna powiedziec tej epoki, jak rowniez uzywano go jako dodateka aromatycznego  i zapachowego do win.
Olejkiem kopru smarowano ciala zawodnikow sportowych  a wiencami z tej rosliny nagradzano zwyciezcow.
Dzisiaj uzywany jest glownie w kuchni - swiezy lub suszony i  jako srodek leczniczy przy problemach ukladu pokarmowego.
W kuchni greckiej jest bardzo powszechny a do niektorych potraw nawet w wiekszych ilosciach aby nadac potrawie intensywnego koperkowego smaku.

sobota, 4 czerwca 2011

KWIATY CUKINII NA DESER

Grecja w tym okresie kwitnie :) - kwiatami cukinii. Moja propozycja na dzisiaj jest ten bardzo smaczny i delikatny w smaku deser. Zapraszam !



  • 20 kwiatow cukinii
  • 150g maki
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • bialy lub kremowy ser (1 lyzka na kazdy kwiat) ja uzywam gestego greckiego jogurtu - przepis podaje w dziale desery
  • garsc zmielonych orzechow naszego wyboru
  • miod
  • szczypta cynamonu
  • oliva do smazenia
Pluczemy kwiaty, delikatnie odcinamy slupki, osuszamy papierem kuchennym. Przygotowujemy ciasto gestosci smietany, ubijamy jajka, laczymy z mlekiem i maka. Ser mieszamy z orzechami, nadziewamy kwiaty, zawijamy gorna czesc jak cukierek i moczymy w ciescie. Smazymy na olivie 2-3 minuty z kazdej strony. Podajemy cieple, skropione miodem i ewentualnie poproszone cynamonem. Smacznego !

czwartek, 2 czerwca 2011

TZATZIKI

Dzisiaj zapraszam Was na najbardziej znany na swiecie grecki dodatek do dan - TZATZIKI

 
  • 1/2 kg gestego jogurtu greckiego (na stronie desery podaje przepis na jogurt)
  • 2 duze ogorki
  • filizanka oliwy
  • glowka sredniego czosnku (jesli lubimy lekki smak, mniej )
  • lyzka octu winnego
  • 2-3 oliwki czarne
  • sol, pieprz
Obieramy 1,5 ogorka, przecieramy na tarce o duzych oczkach, rowniez ta nieobrana polowke, solimy, odstawiamy na 5 min, lekko odciskamy sok. Do miseczki wkladamy jogurt, przecisniety przez praske czosnek, przetarte ogorki, oliwe, ocet, sol, pieprz, dobrze mieszamy na jednolita mase. Wkladamy do salaterki polewamy 1 lyzka oliwy, ozdabiamy oliwkami i galazka miety, pietruszki lub kopru. Tzatziki podajemy zawsze zimne. Smacznego !