piątek, 30 maja 2014

KOTLECIKI POLEDWICY W TYMIANKU

Moje ulubione danie, latwe w przygotowaniu i bardzo eleganckie :) Zapraszam :)


3 kotlety okolo 300 g kazde, pokrojone na 4 czesci
1 srednia cebula
200 ml czerwonego wina
2 lyzki ostrej musztardy
2 lyzki miodu (tymiankowy pasuje najlepiej)
1lyzka skruszonego tymianku
4-5 lyzek oliwy
sol, pieprz

Ubijamy delikatnie kotleciki, podgrzewamy w miedzyczasie oliwe na patelni, podsmazamy kotleciki z dwoch stron aby nabraly pieknego zlotego koloru nastepnie odkladamy na talerz. Na tej samej patelni rumienimy bardzo lekko pokrojona cebule, gasimy ja winem, dodajemy musztarde, tymianek, sol i pieprz, dobrze mieszamy. Jak tylko sos zacznie sie gotowac wkladamy na patelnie kotlety i dusimy na *wolnym* ogniu 6-7 minut, nastepnie dodajemy miodu, dobrze mieszamy, moze jeszcze jedna minutke pozostawimy na ogniu - do czasu kiedy sos uzyska pozadana gestosc... i gotowe :) podajemy w towarzystwie dobrego wina. Smacznego :)

sobota, 24 maja 2014

WIOSENNA FASOLKA

Na dzisiaj proponuje fasolke szparagowa, pyszne wiosenne danie bardzo latwe i szybkie w wykonaniu, zapraszam :)



wywar
1kg fasolki szparagowej (dokladnie umytej i oczyszczonej)
1 duza cebula pokrojona w kosteczke
2 duze piorka czosnku
3 duze pomidory rowniez pokrojone w kosteczke
1 plaska lyzeczka cukru
oliwa w/g uznania
sol i pieprz

Cebule rumienimy leciuto w garnku na minimalnej ilosci oliwy i dodajemy czosnek (tutaj uwaga czosneku nie powinno sie dlugo podsmarzac gdyz nabiera gorzkikiego smaku), nastepnie warstwami polowe pomidorow, polowe fasolki, pol lyzeczki cukru sol, pieprz i znow polowe pomidorow itd, zalewamy zawartosc garnka wywarem i oliwa. Ogien do pierwszego *zagotowania* moze byc silniejszy pozniej jednak musimy go zmniejszyc doslownie danie pod przykryciem powninno *pykac* na najnizszym z mozliwych malenkim ogniu przez okolo 40-50 minut, jesli juz falsolka bedzie *prawie* gotowa usuwamy przykrywke aby w ten naturalny sposob sos zgestnial nam do pozadanej konsystencji... i to wszystko :) Podajemy na zimno i goraca obowiazkowo z chlebem i feta. Smacznego :)