piątek, 27 czerwca 2014

GALARETKA Z ARBUZA

Galaretka wlasnej produkcji, doskonala na upalne lato. ZAPRASZAM  :)


750 g arbuza (bez skorki, oczyszconego z pestek)
115 g wody
85 g cukru

15 g soku z lime
15 g zelatyny

do dekoracji
kawaleczki arbuza
starta skorka z lime
listki miety

Rozpoczynamy od przygotowania syropu, odrobina wody zalewamy zelatyne a pozostala przegotowujemy wraz z cukrem i pozostawiamy do wystygniecia. Powstaly syrop wlewamy do blenderu, dodajemy kostki arbuza, miksujemy i przelewamy przez sitko do garnka. Podgrzewamy do momentu *przed zagotowaniem*, odstawiamy, nastepnie dodajemy rozpuszczona w wodzie zelatyne i sok lime, dokladnie mieszamy i jeszcze raz przelewamy przez sitko, pozostawiamy do ostygniecia do okolo 30 stopni i rozlewamy do foremek. Wstawiamy do lodowki na jakis czas, ktory zalezy od wielkosci foremek. Przed podaniem koniecznie dekorujemy. Smacznego :)

piątek, 13 czerwca 2014

GALARETKA CZEKOLADOWO-BANANOWA

Tym razem cos na zimno, letnio i slodko.   ZAPRASZAM :)



4 duze dojrzale banany
100 g czekolady gorzkiej - kuwertura
200 g jogurtu - gestego - greckiego
70 ml mleka
lyzeczka zelatyny w proszku
lyzka miodu
plus ewentualnie dla dekoracji dodatkowo banan pokrojony w plasterki i troszeczke miodu

Podgrzewamy mleko (srednia temp.) i rozpuszczmy w nim zelatyne.
Banany obieramy ze skorki, kroimy w plastry i miksujemy na jednolita mase w blenderze, w miedzy czasie topimy kuwerture na plynna mase (nie podgrzewac zbyt mocno!), laczymy z masa bananowa i miksujemy jeszcze chwilke. Dodajemy po kolei w dalszym ciagu miksujac do masy jogurt, mleko z rozpuszczona w nim zelatyna i miod.
Wkladamy mase do foremek (pamietajmy uprzednio lekko wewnatrz wysmarowac foremki oliwa) i pozostawiamy w lodowce na dluzszy czas - w zaleznosci od wielkosci foremek.
Jesli bedziemy chcieli *wyciagnac* nasza slodycz z foremek to poprostu ostroznie wkladamy ja na kilka sekund do goracej wody uwazajac aby woda nie dostala sie do wewnatrz. Na koniec dekorujemy nasze dzielo. Smacznego :)