sobota, 18 czerwca 2011

OLIVKOWY PRZYSMAK


Doskonaly dodatek do wszystkiego, mies, przekasek jak rowniez wylacznie z przypieczonym chlebkiem jest delikatesem samym w sobie. Zapraszam.


  • 500g olivek czarych typu Kalamata
  • 2 lyzki olivy
  • 1 lyzka octu winnego lub balsamico (o dekikatniejszym smaku)
  • pol sproszkowanej papryczki chilli
  • starta skorka cytryny
  • starta skorka pomaranczy
  • sok z polowy pomaranczy
  • sol, pieprz
Mieszamy wszystkie produkty, doprawiamy. Pozostawiamy w marynacie conajmniej na godzine. Przechowujemy olivki w lodowce. Smacznego ! 

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawa marynata do oliwek:) takich jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Do pogryzania z serem i dobrym winem :)

    Półka z przyprawami

    OdpowiedzUsuń
  3. oliwki z cytrusową skórką brzmią bardzo niebanalnie.

    OdpowiedzUsuń