niedziela, 1 sierpnia 2010

Ouzo



Ouzo - napoj alkoholowy, rodzaj wodki z winogron o smaku anyzowym, bardzo dobre pod jednym warunkiem - koniecznie powinno byc podane z odpowiednim meze czyli przekaska, tym, ktorym ouzo niesmakuje z pewnoscia zostalo podane niewlasciwie lub bez przekaski - co w Grecji uznaje sie jako nietakt. Ouzo najczesciej pija sie wczesnym popoludniem w letnich miesiacach, sprzedawane jest w malenkich buteleczkach dwuporcjowych, pija sie jedna - najwyzej dwie, kultura picia tego napoju powinna byc zachowana. Pomimo, ze alkohole sprzedaje sie wszedzie i o kazdej porze nie spotyka sie na ulicy gorliwych "smakoszy" tych trunkow a jesli juz to zpewnoscia sa to cudzoziemcy. Starozytna sentencja Kleobulosa mowi "Pan metrion ariston", co brzmi "Wszystko jest doskonale w umiarze", czerpanie radosci z towarzystwa i jednoczesnie degustacja alkoholu jest godna pozazdroszczenia Grekom. Przekaski podawane do ouza sa to potrawy z owocow morza, ryb i warzyw. Pamietajmy, ze wraz z rybami nie podaje sie serow i jego przetworow. Tawerny specjalizujace sie w tego typu przysmakach nazywaja sie Mezopolio lub Ouzeri. Przy moich przepisach podaje, ktore nadaja sie na przekaski do ouzo. Zapraszam na ouzo !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz