wtorek, 20 grudnia 2011

SWIATECZNY INDYK NADZIEWANY, SOSY - Z KASZTANOW, JABLEK, SUSZONYCH SLIWEK I MORELI

Giortni galopoula gemisti, saltses - a po kastana, mila, ksera damaskina ke vericcoka

Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania pieczonego indyka nadziewanego z kasztanami, suszonymi morelami, sliwkami i jablkami, typowego dania swiatecznego na greckim stole, ktorye najprawdopodobniej przywedrowalo z Ameryki i zdobylo popularnosc wzbogacone tutejszymi dodatkami. Mozemy w ten sam sposob przygotowac kurczaka (jak na zdjeciu) dla mniejszej rodziny. U mnie w domu Swieta Bozego Narodzenia odbywamy tradycyjnie po polsku ale bardzo czesto przygotowuje kurczaka nadziewanego na  inne okazje, gdyz ma wspanialy niespotykany smak.
Na zdjeciu kurczak w sosie kasztanowym.


 filizanka = 0,23 l
  • 1 indyk 4-5 kg
  • lub 1 kurczak 2-2,5 kg (pamietajmy o analogicznym zmniejszeniu pozostalych produktow)
  • 1/4 filizanki soku z cytryny
  • 1/2 filizanki soku z pomaranczy
  • 1/2 kostki masla lub margaryny
  • sol, pieprz
farsz:
  • 6 lyzek masla
  • watrobka z indyka
  • 250g wolowego miesa mielonego
  • 250g wieprzowego miesa mielonego
  • 1/4 filizanki ryzu 
  • 1 duza cebula
  • 1/4 filizanki nasion sosny lub slonecznika
  • 1/4 filizanki czarnych rodzynek
  • 200g kasztanow jadalnych ugotowanych
  • 2 kieliszki koniaku
  • 1 filizanka wywaru
  • szczypta cynamonu
  • sol, pieprz
sos z kasztanami
  • 1/2 kg kasztanow jadalnych ugotowanych
  • 1 filizanka wywaru
  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki olivy
  • sol, pieprz
sos z suszonymi sliwkami
  • 1/2 kg suszonych sliwek
  • 1 filizanka wywaru
  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki olivy
  • sol, pieprz
sos z suszonymi morelami
  • 1/2 kg suszonych moreli
  • 1 filizanka wywaru
  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki olivy
  • sol, pieprz
sos z kwasnymi jablkami
  • 4 kwasne jablka
  • 1 filizanka wywaru
  • 3 lyzki masla
  • 3 lyzki olivy
  • 3 lyzki cukru
  • szczypta galki muszkatowej
  • szczypta ziela angielskiego
  • sol, pieprz
Myjemy indyka bardzo dokladnie, osuszamy. Powiekszamy otwor jednym cieciem do polowy brzucha. Rozpuszczamy maslo lekko podgrzewajac i laczymy z sokami z cytryny i pomaranczy, nacieramy wewnatrz i zewnatrz indyka, solimy i pieprzymy.
Przygotowujemy farsz. Dusimy na masle cebulke, dodajac pokrojona watrobke i mieso, pod koniec duszenia dodajemy pozostale skladniki ryz, pokrojone kasztany, nasiona sosny, rodzynki, koniak, wywar, sol i pieprz. odstawiamy do ostudzenia.  Nastepnie nadziewamy indyka pamietajac aby nie dopelniac farszu calkowice, gdyz podczas pieczenia pecznieje i zwieksza swoja objetosc, zaszywamy. Obracamy szyje do tylu i jednym szwem "przypinamy" skore szyji ze skora plecow, koncowki skrzydel rowniez "przypinamy" do plecow, w ten sposob staja sie dodatkowa "podporka", kladziemy indyka brzuchem do gory, nalewamy troszke wody zwracajac podczas pieczenia uwage aby uzupelniac w razie wyparowania. Przykrywamy skrzydla, piers i udka indyka papierem do pieczenia w ten sposob aby boki pozostaly nie zasloniete, pieczemy w uprzednio podgrzanym piekarniku w 160C tyle godzin ile wazy kilogramow, w ostatnia godzine pieczenia podwyzszamy temperature do 200C, podczas pieczenia od czasu do czasu smarujemy indyka uzywajac pedzelka pozostalym maslem z sokami (cytrynowym i pomaranczowym) co pozwoli nam uzyskac piekny jednolity kolor, przed wyjeciem z piekarnika ok 15 minut, mozemy usunac papier aby intensywniej podrumienic skorke ptaka. 

W miedzy czasie przygotowujemy sosy:


Gotujemy kasztany w wodzie nacinajac lupine przez 15 minut, ostudzone obieramy, 2-3 rozgniatamy na pure, wkladamy do wywaru dodajac maslo i olive, doprawiamy, dusimy na wolnym ogniu do pozadanej gestosci.

Zalewamy sliwki wywarem i odstawiamy na kilka godzin, usuwamy delikatnie pestki, dodajemy olivy i maslo, doprawiamy, dusimy 10-15 minut.

Zalewamy suszone morele wywarem i odstawiamy na kilka godzin, dodajemy olivy i maslo, doprawiamy, dusimy do uzyskania pozadanej gestosci sosu.

Obieramy jablka, usuwamy ogryzek i kroimy w osemki, wkladamy do garnka, zalewamy wywarem, dodajemy olive i maslo, dusimy. Pod koniec duszenia przyprawiamy, slodzimy, odstawiamy gdy uzyska pozadana gestosc.

Aby w/w sosy zagescic rozgniatam czesc owocow na pure.

Indyka podajemy na tacy udekorowanego owocami. Smacznego i wesolych Swiat !

Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz