piątek, 30 grudnia 2011

VASYLOPITTA - GRECKIE CIASTO NOWOROCZNE

Vasilopita - w kazdym domu Nowy Rok rozpoczyna sie od krojenia tego ciasta, ktore jest dzielone po kawalku dla wszystkich obecnych domownikow i gosci, komu przypadnie porcja ze schowanym w srodku pieniazkiem - bedzie mial pomyslny i bogaty rok. Zapraszam.

 FILIZANKA = 0,23 l
  • 1/2 kg maki tortowej (up)
  • 5 jajek
  • 2 filizanki cukru
  • 1/2 filizanki mleka
  • 1/2 filizanki soku z pomaranczy
  • 250 g masla
  • 1/2 lyzeczki cynamonu w proszku
  • 1/2 lyzeczki gozdzikow w proszku
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody kuchennej
  • 1/2 filizanki koniaku
  • 1/2 filizanki orzechow grubo zmielonych
  • starta skorka z 1 pomaranczy
  • 2 wanilie 
  • szczypta soli
Ubijamy bialka na sztywna piane. Nasaczamy wanilie w mleku - na cieplo. Osobno miksujemy maslo z cukrem na biala mase, dodajemy (po jednym, meszajac bez ustanku) zoltka, starta skorke, cynamon, gozdziki, sol. Rozpuszczamy sode w soku pomaranczowym (uwaga - pieni sie intensywnie) - rowniez dodajemy. Zmniejszamy obroty miksera wsypujemy powoli make z proszkiem do pieczenia, ostudzone mleko. Na koniec wsypujemy orzechy i dodajemy piane bialkowa, delikatnie mieszamy calosc a nastepnie umieszczamy w uprzednio wysmarowanej blaszce. (Nie zapominamy o pieniazku ! :)) Pieczemy okolo godziny w piekarniku o 175 C. Po ostudzeniu ciasto proszymy cukrem pudrem. Smacznego ! Szczesliwego Nowego Roku !

Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz