Vasilopita - w kazdym domu Nowy Rok rozpoczyna sie od krojenia tego ciasta, ktore jest dzielone po kawalku dla wszystkich obecnych domownikow i gosci, komu przypadnie porcja ze schowanym w srodku pieniazkiem - bedzie mial pomyslny i bogaty rok. Zapraszam.
FILIZANKA = 0,23 l
- 1/2 kg maki tortowej (up)
- 5 jajek
- 2 filizanki cukru
- 1/2 filizanki mleka
- 1/2 filizanki soku z pomaranczy
- 250 g masla
- 1/2 lyzeczki cynamonu w proszku
- 1/2 lyzeczki gozdzikow w proszku
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody kuchennej
- 1/2 filizanki koniaku
- 1/2 filizanki orzechow grubo zmielonych
- starta skorka z 1 pomaranczy
- 2 wanilie
- szczypta soli
Ubijamy bialka na sztywna piane. Nasaczamy wanilie w mleku - na cieplo. Osobno miksujemy maslo z cukrem na biala mase, dodajemy (po jednym, meszajac bez ustanku) zoltka, starta skorke, cynamon, gozdziki, sol. Rozpuszczamy sode w soku pomaranczowym (uwaga - pieni sie intensywnie) - rowniez dodajemy. Zmniejszamy obroty miksera wsypujemy powoli make z proszkiem do pieczenia, ostudzone mleko. Na koniec wsypujemy orzechy i dodajemy piane bialkowa, delikatnie mieszamy calosc a nastepnie umieszczamy w uprzednio wysmarowanej blaszce. (Nie zapominamy o pieniazku ! :)) Pieczemy okolo godziny w piekarniku o 175 C. Po ostudzeniu ciasto proszymy cukrem pudrem. Smacznego ! Szczesliwego Nowego Roku !
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz