KARIDOPITTA
Moje ulubione ciasto swiateczne - orzechowe w syropie - to trzeba sprobowac :) Zapraszam.
ciasto :
Moje ulubione ciasto swiateczne - orzechowe w syropie - to trzeba sprobowac :) Zapraszam.
ciasto :
- filizanka (0,23l) cukru
- filizanka mleka
- 1/2 filizanki masla
- 2 filizanki grubo zmielonych orzechow wloskich
- lyzeczka cynamonu
- 1/2 lyzeczki gozdzikow w proszku
- 1 1/2 filizanki bulki tartej
- 1 1/2 filizanki maki
- 5 jajek
- lyzeczka sody
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzki koniaku
- 3 lyzki cukru
- 2 filizanki wody
- lyzka soku z cytryny
Ucieramy maslo, dodajemy w kolejnosci mieszajac mase - cukier, jajka, nastepnie mleko orzechy, cynamon, sode rozpuszczona w koniaku, make wymieszana z bulka tarta i proszkiem do pieczenia.
Wkladamy ciasto na wysmarowana maslem blaszke i pieczemy okolo godziny w uprzednio rozgrzanym piekarniku, w 180C. W miedzy czasie przygotowujemy syrop, gotujemy 5 minut wode z cukrem i sokiem cytryny. Po upieczeniu ciasta, pozostawiamy je do czasu az ostygnie i zimne polewamy dobrze cieplym syropem, odstawiamy na conajmniej pol godziny. Podajemy z galka lodow waniliowych. Smacznego !
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
Wkladamy ciasto na wysmarowana maslem blaszke i pieczemy okolo godziny w uprzednio rozgrzanym piekarniku, w 180C. W miedzy czasie przygotowujemy syrop, gotujemy 5 minut wode z cukrem i sokiem cytryny. Po upieczeniu ciasta, pozostawiamy je do czasu az ostygnie i zimne polewamy dobrze cieplym syropem, odstawiamy na conajmniej pol godziny. Podajemy z galka lodow waniliowych. Smacznego !
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz