sobota, 17 grudnia 2011

CIASTO ORZECHOWE

KARIDOPITTA
Moje ulubione ciasto swiateczne - orzechowe w syropie - to trzeba sprobowac :) Zapraszam.


ciasto :
  • filizanka (0,23l) cukru
  • filizanka mleka
  • 1/2 filizanki masla
  • 2 filizanki grubo zmielonych orzechow wloskich
  • lyzeczka cynamonu
  • 1/2 lyzeczki gozdzikow w proszku
  • 1 1/2 filizanki bulki tartej
  • 1 1/2 filizanki maki
  • 5 jajek
  • lyzeczka sody
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzki koniaku
syrop:
  • 3 lyzki cukru
  • 2 filizanki wody
  • lyzka soku z cytryny
Ucieramy maslo, dodajemy w kolejnosci mieszajac mase - cukier, jajka, nastepnie mleko orzechy, cynamon, sode rozpuszczona w koniaku, make wymieszana z bulka tarta i proszkiem do pieczenia.
Wkladamy ciasto na wysmarowana maslem blaszke i pieczemy okolo godziny w uprzednio rozgrzanym piekarniku, w 180C. W miedzy czasie przygotowujemy syrop, gotujemy 5 minut wode z cukrem i sokiem cytryny. Po upieczeniu ciasta, pozostawiamy je do czasu az ostygnie i zimne polewamy dobrze cieplym syropem, odstawiamy na conajmniej pol godziny. Podajemy z galka lodow waniliowych. Smacznego !

Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz