czwartek, 8 grudnia 2011

GRUSZKI W SOSIE CZEKOLADOWYM

 ZAPRASZAM DO RAJU !

  • 4 gruszki
  • 3 lamki slodkiego bialego wina
  • 4 lyzki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 laseczka cynamonu
  • 4 gozdziki
sos czekoladowy

  • 100g kuwertury
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 lyzki slodkiej smietany
  • 2 lyzki koniaku
Obieramy gruszki pozostawiajac ogonki, wkladamy do wysokiego garnka na stojaco, dodajemy wino, sok z cytryny, obrana skorke z cytryny, cukier, laseczke cynamonu, gozdziki i zalewamy calasc woda - mniej wiecej dwoma szklankami. (tak aby przykryc owoce).
Gotujemy na wolnym ogniu okolo 20 - 25 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy sos. Kawalki czarnej czekolady podgrzewamy w garnuszku z mlekiem i smietana do rozpuszczenia, odstawiamy, dodajemy koniaku. Polewamy lekko lub calkowicie ostygniete gruszki. Kali oreksi !

3 komentarze:

  1. Rewelacja! Gdyby ktoś sprawił mi przyjemność takim deserem to mogłabym nawet zapomnieć o wszystkich złośliwościach losu w dniu dzisiejszym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grucha na ciepło na ciepło to dobra grucha! :D

    OdpowiedzUsuń