poniedziałek, 26 grudnia 2011

DIPLES - faworki w syropie z orzechami

Prosto ze swiatecznego stolu :) Zapraszam.

filizanka = 0,23l
ciasto:
  • 3-4 filizanki maki
  • 1/2 filizanki cukru
  • 1 filizanka soku z pomaranczy
  • skorka starata z jednej pomaranczy
  • 1/2 filizanki oliwy
  • proszek do pieczenia (porcja - standartowe opakowanie)
  • 6 jajek
  • grubo zmielone orzechy
  • cynamon
  • sezam
syrop
  • 1 filizanka miodu
  • 2 filizanki cukru
  • 2 filizanki wody
  • skorka z jednej cytryny
  • laseczka cynamonu
  • oliwa do smazenia
Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy skorke i sok z pomaranczy, oliwe, nastepnie po 3-4 minutach miksowania przesiana make z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy jednolite piekne ciasto, odstawiamy na okolo godzine, walkujemy mniej wiecej na grubosc ciasta na makaron, kroimy na ksztalt jaki lubimy (moje w ruloniki) i smazymy w duzej ilosci goracej oliwy z obydwu stron, ukladamy na papierze kuchennym.
Przygotowujemy syrop : zagotowujemy na 5 minut miod z cukrem, woda, skorka cytryny, laseczka cynamonu. Po wystygnieciu ciasteczek i syropu zanurzamy jedno - jedno w syropie, ukladamy na talerzu, proszymy zmielonymi orzechami, cynamonem i prazonym sezamem. Kali oreksi !

Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj

3 komentarze:

  1. Przepis nie jest drogi.Napewno zrobie ,tak smakowicie wygladaja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)Znam kuchnie grecką i praktykuje z różnym skutkiem,ale teraz skoro znalazłam ten blog będe się wspierała pani przepisami ;)
    Χρονια πολλα!

    OdpowiedzUsuń