Prosto ze swiatecznego stolu :) Zapraszam.
filizanka = 0,23l
ciasto:
Przygotowujemy syrop : zagotowujemy na 5 minut miod z cukrem, woda, skorka cytryny, laseczka cynamonu. Po wystygnieciu ciasteczek i syropu zanurzamy jedno - jedno w syropie, ukladamy na talerzu, proszymy zmielonymi orzechami, cynamonem i prazonym sezamem. Kali oreksi !
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
ciasto:
- 3-4 filizanki maki
- 1/2 filizanki cukru
- 1 filizanka soku z pomaranczy
- skorka starata z jednej pomaranczy
- 1/2 filizanki oliwy
- proszek do pieczenia (porcja - standartowe opakowanie)
- 6 jajek
- grubo zmielone orzechy
- cynamon
- sezam
- 1 filizanka miodu
- 2 filizanki cukru
- 2 filizanki wody
- skorka z jednej cytryny
- laseczka cynamonu
- oliwa do smazenia
Przygotowujemy syrop : zagotowujemy na 5 minut miod z cukrem, woda, skorka cytryny, laseczka cynamonu. Po wystygnieciu ciasteczek i syropu zanurzamy jedno - jedno w syropie, ukladamy na talerzu, proszymy zmielonymi orzechami, cynamonem i prazonym sezamem. Kali oreksi !
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
Przepis nie jest drogi.Napewno zrobie ,tak smakowicie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńWitam :)Znam kuchnie grecką i praktykuje z różnym skutkiem,ale teraz skoro znalazłam ten blog będe się wspierała pani przepisami ;)
OdpowiedzUsuńΧρονια πολλα!
Dziekuje :)
OdpowiedzUsuń