poniedziałek, 29 sierpnia 2011

ZIEMNIAKI NADZIEWANE

Ziemnaki lubia wszyscy -  a pieczone uwielbiaja ! Propozycja na dzisiaj  jest wspaniala przekaska  do piwa lub wina. Zapraszam.


  • 6 ziemniakow
  • 2 lyzki masla
  • 3 lyzki maki
  • 1 szklanka cieplego mleka
  • 1 jajko
  • 3 filizanki sera srednio twardego o smaku pikantnym
  • 150g szynki pokrojonej w kosteczke
  • szczypta galki muszkatowej
  • sol, pieprz
Ziemniaki myjemy bardzo, bardzo dobrze i gotujemy w calosci (nie obieramy), odstawiamy na czystej sciereczce do wystygniecia. Kroimy wzdluz, wydazamy srodek lyzeczka tworzac "'lodeczki", ukladamy w rzadku na blaszce, srodki ziemniaka zbieramy w miseczce i ugniatamy widelcem. Maslo rozpuszczamy w rondelku dodajemy make, mieszamy, odstawiamy z ognia dolewamy mleko mieszamy trzepaczka lub mikserem, besamel powinien miec gestosc miodu. Wkladamy do besamelu rosgniecione ziemniaki i jajko mieszamy dobrze nastepnie dodajemy ser, szynke, szczypte galki muszkatowej, sol i pieprz, mieszamy bardzo dobrze. masa wypelniamy "lodeczki" , pieczemy w piekarniku w 180C pol godziny. Kali oreksi !

2 komentarze: