SAGANAKI - w greckiej kuchni to rodzaj przekaski, swoja nazwe zawdziecza naczyniu, w ktorym zazwyczaj jest przyrzadzany - podobnym do malej patelenki z uszkami - na dwa sposoby - metalowej do smazenia lub ceramicznej do zapiekania. Glownie sa to roznie rodzaje serow smazone czesto w panierce lub zapiekanki z serami, ktorych dodatkowe skladniki np. owoce morza maja zalete prawie natychmiastowego czasu przygotowania. Saganaki podajemy na cieplo z kawalkiem cytryny, ktorej sokiem skrapiamy ser jako przekaske do ouza lub wina. Zapraszam na saganaki.
- 250g bialego sera
- maka do panierowania
- troszke wody
- oliva
Ser, ktory wybieramy na saganaki powinien byc "suchy" to znaczy o jak najmniejszej mozliwej ilosci "sokow" w tym celu pozostawiam odpowiedni kawalek poza lodowka na kilka godzin przed przygotowaniem aby naturalnie sie wysuszyl. Kroimy ser w plastry okolo 2,5 cm, zanurzamy szyciutko w wodzie z dwoch stron nastepnie w mace i smazymy na goracej olivie przez 20-30 sekund kazda strone. Bialy ser jest bardzo kruchy, wiec przy smazeniu do pomocy uzywamy lyzki w ksztalcie lopatki.
Podajemy na goraco, skropiony sokiem z cytryny z przyprawami wg. naszego gustu. Smacznego !
ostatnio to zdecydowanie moje smaki! z grecką kuchnią zaprzyjaźniłam się na wakacjach :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładne zdjęcie ;]
OdpowiedzUsuńostatnio zauważyłam, że kuchnia grecka często przewija sie na blogach.
wspaniała propozycja. piękne zdjęcia.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Ciekawy przepis. Nie wiedziałam, że coś takiego można zrobić :)
OdpowiedzUsuńooo już mi to smakuje - uwielbiam smażony biały ser
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie, a jeszcze nigdy nie probowalam ;))
OdpowiedzUsuń