sobota, 27 sierpnia 2011

GRUSZKI W SYROPIE Z SZAFRANEM

Doskonaly deser bardzo latwy w wykonaniu. Zapraszam !

  • 4 gruszki tej samej wielkosci, obrane
  • 100g cukru
  • 3/4 filizanki wody
  • 3/4 filizanki bialego wina
  • skorka z jednaj pomaranczy cieniutko obrana
  • 1 opakowane szafranu (1g)
  • jogurt grecki
W srednim garnku ogrzewamy wode, wsypujemy szafran i pozostawiamy na 10 minut. Nastepnie dodajemy wino, cukier i skorke pomaranczy, gotujemy wszystkie skladniki przez 4 minuty. Wkladamy ostroznie gruszki, gotujemy na wolnym ogniu 30 minut co jakis czas obracajac owoce. Pozostawiamy do ostygniecia, podajemy gruszki z syropem w towarzystwie jogurtu (przepis na grecki jogurt podaje w dziale desery) i pokrojonej w paseczki skorki pomaranczy. Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Zawsze chciałam je zrobić! Nie udało mi się do tej pory, nie dałoby się tak przesłać po kablach?
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no, no...
    prezentuje sie obłędnie.
    świetny na letnią, romantyczna kolację pod
    gołym niebem ;]

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://slodkakarmel-itka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo!
    I ten szfranowy kolor...

    Zapisuje do zrobienia =)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już gruszki, ale w czerwonym winie...
    Teraz muszę wypróbować Twój przepis, tym bardziej, że mam w planie także zrobienie Twojego greckiego jogurtu :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń