Suflet grecki czesto niewiele ma wspolnego z souffle francuskim, od ktorego nazwe najprawdopodobniej sobie przyswoil, glowna idea "lekkiego" dania oczywiscie pozostala ale polaczenie produktow jest tutaj typowo regionalne i bardziej dowolne. Zapraszam na przepyszny suflet penne z trzema serami i sosem beszamel, danie wykonane przez moja corke Aleksandre, ktore Panstwu goraco polecam.
- 750g makaronu penne lub innego w ksztalcie grubych rurek
- 250g szynki wedzonej
- 250g pieczarek
- 250g papryki kolorowej
- 1 cebula
- odrobine olivy do smazenia
- kilka swiezych listkow miety
- pieprz
- 3 rodzaje serow (feta, miekki, twardy) startych, okolo 600g
- 500g smietany
beszamel
- 1/12l mleka swiezego
- 6 lyzek corn flaour (maki kukurydzianej)
- 3 lyzki margaryny
- 3 zoltka
- szczypte galki muszkatowej
- sol
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz