niedziela, 28 sierpnia 2011

WIEPRZOWE KOTLECIKI PANIEROWANE W KOLENDRZE Z JABLKAMI I CEBULA

Hiryno me krousta koliandrou me mila kie kremidi

Zapraszam na przepyszne kotleciki :)

  • 4 kotlety wieprzowe bez kosci
  • 2 jablka, obrane i oczyszczone z pestek
  • 2 cebule srednie
  • 2 lyzki mysztardy
  • 2 lyzki kolendry mielonej
  • 1 lyzeczka kminku zmielonego
  • 2 lyzki miodu
  • sol, pieprz roznokolorowy swiezo zmielony
  • oliwa
Kotlety smarujemy musztarda, na talerz wsypujemy kolendre, kminek, sol , mieszamy i panierujemy nastepnie pieczemy je na ruszcie 16-20 minut lub w piekarniku. Kroimi jablka i cebule dusimy we wlasnych sokach dodajc odrobine oliwy aby uzyskaly piekny rumiany kolor, lekko solimy, pozostaly sos po duszeniu owocow mieszamy dobrze z miodem (nie goracy!). Podajemy mieso przystrojone jablkami i cebula skropionym sosem, pieprzymy potrawe w towarzystwie czerwonego greckiego wina.
Samcznego !

1 komentarz:

  1. Tego typu sos do wieprzowiny już robiłam, ale nigdy nie panierowałam jej w kolendrze. Ciekawie :)

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń