czwartek, 25 sierpnia 2011

MALE RYBKI PO GRECKU

Dziasiaj propozycja na male rybki pieczone w piekarniku, przyrzadzone o typowo greckim smaku. Latwa i szybka receptura, ktora tanie rybki przeobraza w nietuzinkowe danie. Zapraszam.


  • 1 kg malych rybek np. szprotek
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 cytryny
  • 2-3 zabki czosnku
  • zielona pietruszka drobno pokrojona
  • oliva
  • oregano
  • sol, pieprz
Pomidory kroimy w plastry, ukladamy na blaszce, nastepnie kroimy cytryny w plastry i ukladamy na plastrach pomidorow a nich po 3-4 rybki. Przyrzadzamy sos, dusimy drobniutko pokrojona cebule na olivie, dodajemy pozostalego pokrojonego w kosteczke pomidora, przecisniete przez praske zabki czosnku, sol i pieprz, dusimy doslownie kilka minut aby "polaczyly" sie smaki. Polewamy sosem rybki, proszymy oregano i pieczemy okolo 20 - 30 minut w temp. 180C, podajemy potrawe na cieplo posypana swieza pietruszka. Nadaje sie doskonale jako przekaska do ouza. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz