poniedziałek, 5 grudnia 2011

MALE RYBKI MARYNOWANE

Wspanialy mezes (przekaska) do ouza, bardzo latwy w wykonaniu. Zapraszam.

  • 1 kg malych rybek (np. szprotki lub sardynki)
  • 1/2 kg grubej soli morskiej
  • ocet winny
  • oliva
  • 3-4 zabki czosnku
  • natka pietruszki w calosci
  • kilka ziaren pieprzu
 mozna dodac
  • listek laurowy
  • rozmaryn
  • roznokolorowy pieprz
Czyscimy rybki, odcinamy glowy, kroimy wzdluz, delikatnie usuwamy kregoslup, myjemy, osuszamy papierem kuchennym. Na dno naczynia sypiemy sol, ukladamy rybki obok siebie posypujemy sola i dalej ukladamy warstwami, odstawiamy na 2-3 godziny. Nastepnie pluczemy rybki osuszamy dobrze i wkladamy do szklanego naczynia - sloika z przyprawami i natka pietruszki, zalewamy pol na pol octem i oliva, zamykamy, wstrzasamy i odstawiamy na 1-2 dni. W ten sposob mozemy je przechowac nawet przez kilka tygodni ale z pewnoscia zostana wczesniej zjedzone, przed podaniem wyrzucamy pietruszke, jesli lubimy podajemy swieza z marynata w towarzystwie czerwonej papryki marynowanej. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz