środa, 6 października 2010

Tradycyjna polska zupa pomidorowa w greckim wydaniu

Jesien - w Grecji rowniez, choc temperatury dnia i nocy sa wyzsze niz w Polsce, w sloneczny dzien mozna jeszcze wybrac sie na plaze i wykapac w cieplutkim morzu, potrawy jednak zmieniaja sie stopniowo z pora roku jak wszedzie. Moim dzieciom  przyszla ochota na zupy, ktorych w Grecji prawie sie nie jada, a ze polska Babcia Danusia wplynela w ogromnym stopniu na to, co lubia zjesc i oczywiscie maja  spora "liste"  babcinych potraw (nie do pokonania!), ktora polskie dania starala sie wykonac w zdrowszej i pasujacej do sposobu odzywiania swoich wnukow (rozpieszczanych jak na Babcie przystalo!) wersji, bez na ile to jest mozliwe, zmiany ich smaku. Oto dzisiejsze zamowienie - zupa pomidorowa z ryzem - Babci Danusi i Jej sekretami kulinarnymi - uwielbiana przez wszystkich ! Podana z serem feta - polana oliwa i poproszona oregano, oliwkami i swiezutkim chlebkiem jest doskonalym pelnym daniem obiadowym !




Nie bede pisala ilosci stosowanych produktow, byloby to troszke smieszne, wszystkie Polki sa mistrzyniami w dziedzinie gotowania zup a kazda pani ma swoja miarke i najlepiej wie co lubia bardziej lub mniej jej domownicy.

Gotujemy wywar z chudego miesa z jarzynami w calosci - pory, cebuli, seleru, pietruszki, marchwi, po ugotowaniu sie jarzyn "wylawiamy" je z wywaru, zielone jarzyny wyrzucamy (np. pore) a reszte miksujemy w blenderze (cebule, seler, pietruszke i marchew). Wsypujemy ryz, 1-2 lyzki koncentratu pomidorowego, 2 przetarte pomidory, przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, jesli juz ryz bedzie prawie "gotowy" dodajemy zmiksowane warzywa, lyzke octu winnego do smaku, odstwawiamy garnek z palnika dodajemy jeszcze mleka pelnego lub light i oliwy w ilosci naszego upodobania. przykrywamy pokrywka i pozostwaimy na kilka minut aby zupa i ryz "doszly" i "zwiazaly" sie wszystkie smaki razem. Zupe podajemy z pokrojonym miesem i poproszona pokrojona drobniutko swieza bazylia, pietruszka i koperkiem. Smacznego !  Kali oreksi !

1 komentarz:

  1. Bardzo podoba mi się Twoja wersja pomidorowej - ja ją przyrządzam w takim wiejskim stylu - z ziemniakami i makaronem lub ryżem. Również polecam! Pozdrawiam Jagienka!

    OdpowiedzUsuń