niedziela, 5 września 2010

MAKARONY ! ULUBIONE MAKARONY !

Makarony uwielbiamy wszyscy lub prawie wszyscy, mozemy zrobic makaron o jakimkolwiek smaku i o jakimkolwiek ksztalcie sa bardzo "posluszne" naszej fantazji i latwe w wykonaniu. Nie bede wiele rozposywala sie na temat makaronu, podam tylko glowne informacje, ktore z pewnoscia przydadza sie poczatkujacym gospodyniom.

Na makaron potrzebujemy:
400g maki
4 jajka
wody ile "wypije"

W szklanej misce wsypujemy make, jajka i dodajemy powoli wode mieszajac ciasto okolo 10 minut, powinno byc elastyczne i miekkie, przykrywamy czysta sciereczka i odstawiamy na 20 minut do "odpoczynku". Proszymy powierzchnie, na ktorej bedziemy walkowac ciasto maka, rozpoczynamy walkowanie powoli powoli. Po uzyskaniu odpowiedniego plata skladamy i kroimy w dowolne paski lub wzory. Pozostawiamy na kilka minut do wyschniecia, gotujemy we wrzacej osolonej wodzie 1-2 minuty. Nie odcedzamy, wyciagamy makaron specjalna lyzka ! ta niewielka ilosc wody pozostala na makaronie pozwoli na ladne ulozenie sie na nim sosu.

KOLOROWANIE MAKARONU

Dodajac rozne produkty mozemy wzbogacic makaron o smak i kolor oto kilka przykladow, pamietajmy jednak aby uwazac z dodawaniem wody gdyz proporcje sie zmieniaja.

zielony makaron
700g maki
5 jajek
300g szpinaku ugotowanego i rozgniecionego na jednolita mase daje nam ciasto koloru ciemno zielonego, rozgniecionego na grubsze kawalki daje nam ciasto jasno zielone w ciemne kropeczki, dotyczy to rowniez dodawania innych produktow, wybor nalezy do was.

rozowy makaron
700g maki
5 jajek
300g rozgniecionych tuskawek

czerwony makaron
700g maki
5 jajek
300g przecieru pomidorowego

buraczkowy makaron
700g maki
5 jajek
300g ugotowanych i rozgniecionych burakow

zolty makaron
700g maki
5 jajek
szafran rozpuszczony w 3 lyzkach cieplej wody

czarny makaron
700g maki
5 jajek
1 "woreczek" atrametu matwy (cuttlefishe`s ink)



- do ciasta makaronowego nie dodajemy nigdy! soli lub oliwy
- 1 kg ciasta oznacza 10-12 porcji
- zwracamy uwage na jakosc produktow
- wypelniamy ciasto makaronowe zimnym farszem inaczej podziurawi sie

woda: stosunek wody do ciasta podczas gotowania jest 5 do 1 czyli na kilogram ciasta potrzebujemy 5 kg wody

sol: do gotowania ciasta wsypujemy 7g soli na litr wody

cieply talerz: do podawania cienkiego makaronu uzywamy cieplego talerza! inaczej bardzo szybko wystygnie nam potrawa

ziola: uzywamy listka laurowego, szalwii, tymianku, bazylii i oregano pod koniec gotowania sosow w celu zachowania ich zapachu, dodaja niesamowitego smaku

przyprawy: pamietajmy! kolorowa papryka, galka muszkatowa, ziele angielskie i szafran to intensywny smak

czosnek: swierzy lub w proszku jest konieczny do makaronow

sos pomidorowy: obowiazkowo sos robie z 2-3 gatunkow przetworow pomidorowych (w sezonie swiezych) np. koncentratu jako podstawy, pomidory pokrojone w kostke i przecier - w sumie daja smak niedopokonania!

wywar: gotujac makaron w wywarze wzbogacamy jego smak

Pamietajmy jednak, ze przede wszystkim liczy sie postawa i chec, z ktora zaczyna sie gotowac, wyobraznia momentu, uwazna lektura receptury i proby wzbogacaja doswiadczenie, odkrywaja nowe smaki i daja zadowolenie z wlasnej tworczosci.
Przepis na makaron kolorowy z grzybami umiescilam w dziale my greek gourmet, zapraszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz