piątek, 10 września 2010

Wg. receptury starozytnych Grekow

SALATKA


salata (nazywana rzymska)
rucola
jablko
zielona cebulka
kapary
orzechy (nazywane wloskimi)
2-3 piorka czosnku
oliwa
1 lyzka wina bialego
1 lyzka octu winnego
1 lyzka miodu
sol, pieprz

moje dodatki

pomidor
salata debolistna
papryka

Dobrze umyte salatki "strzepimy" na duze kawalki, kroimy jablko, posypujemy kaparami i grubozmielonymi orzechami. W blenderze miksujemy wino, ocet, miod, czosnek, oliwe, sol i pieprz, uzyskanym sosem polewamy salatke.
Ja dodalam jeszcze wyzej wymienione produkty, ktore w tamtym okresie byly nieznane dla wzbogacenia smaku wg. mojego gustu. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz