poniedziałek, 1 listopada 2010

Wg. receptury starozytnych Grekow

SALATKA

Nowy smak dla nas, bardzo dobra salatka, ktora zadomowila sie juz na stale na moim stole. Zapraszam.

  • biala kapusta (drobniutko poszatkowana)
  • czerwona kapusta (moj dodatek, drobniutko poszatkowana)
  • rucola
  • grzybki (np.pieczarki)
  • burak (ugotowany)
  • zielona cebulka (pokrojona)
  • oliva
  • ocet winny
  • ziarenka sezamu
  • sproszkowana asafetyda (wzamian mozemy uzyc sproszkowany czosnek lub cebule)
  • sol, pieprz
Grzyby dusimy delikatnie z dodatkiem sproszkowanej asafetydy, odstawiamy do ostygniecia. Przygotowujemy w miedzyczasie pozostale jarzyny, podajemy ulozone jedne na drugim w kolejnosci wg. przepisu, polewamy oliva zmieszana z octem, posypujemy ziarnami sezamu, przyprawiamy. Kali oreksi !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz