sobota, 29 marca 2014

BULECZKI SEZAMKOWE

Dzisiaj buleczki szybki przepis, szybkie wykonanie a smak wysmienity, zapraszam :)


1 kg miekkiej maki
1 opakowanie drozdzy
2 lyzeczki soli
1/2 l mleka
200 g margaryny
50 ml oliwy
200 ml kwasnego mleka
3 lyzki cukru
1 jajko i ziarnka sezamkowe na posypke

Rozpuszczamy drozdze w pol szklance cieplego mleka, pozostawiamy na chwile aby zaczely sie pienic nastepnie dodajemy pozostale produkty wyrabiamy miekkie ciasto, jesli jest taka potrzeba dodajemy troszeczke maki i pozostawiami przez 30 minut do wyrosniecia. Dzielimy ciasto na 36 porcji wyrabiamy kulki, ktore rozwalkowujemy w podluzne owalne pasy a nastepnie  zwijamy je w rulonik, ukladamy na otluszczonej blaszce a rozkluconym jajkiem smarujemy rogaliki i posypujemy ziarnkami sezamu i pozostawiamy je na nastepne 15 minut, w miedzy czasie rozgrzewamy piekarnik do180C nastepnie pieczemy do czasu az nabiora rumianego koloru. Smacznego !

2 komentarze:

  1. Apetyczne! :) Ale ile to jest jedno opakowanie drożdży? 42g? 100g? Czy może 7g drożdzy suszonych?
    Podobny problem mam z Twoim przepisem na grecki jogurt: http://myolivetree-kuchniagrecka.blogspot.com/2011/07/jogurt-grecki.html
    Jaka ilość śmietany jest tam potrzebna? W handlu najczęściej są dostępne opakowania o wadze 200 lub 400g, ale bywają i 330g i 350g. A jak śmietana jest pakowana w Grecji?
    Pozdrawiam!
    Będę tu zaglądać! :)

    OdpowiedzUsuń