sobota, 24 maja 2014

WIOSENNA FASOLKA

Na dzisiaj proponuje fasolke szparagowa, pyszne wiosenne danie bardzo latwe i szybkie w wykonaniu, zapraszam :)



wywar
1kg fasolki szparagowej (dokladnie umytej i oczyszczonej)
1 duza cebula pokrojona w kosteczke
2 duze piorka czosnku
3 duze pomidory rowniez pokrojone w kosteczke
1 plaska lyzeczka cukru
oliwa w/g uznania
sol i pieprz

Cebule rumienimy leciuto w garnku na minimalnej ilosci oliwy i dodajemy czosnek (tutaj uwaga czosneku nie powinno sie dlugo podsmarzac gdyz nabiera gorzkikiego smaku), nastepnie warstwami polowe pomidorow, polowe fasolki, pol lyzeczki cukru sol, pieprz i znow polowe pomidorow itd, zalewamy zawartosc garnka wywarem i oliwa. Ogien do pierwszego *zagotowania* moze byc silniejszy pozniej jednak musimy go zmniejszyc doslownie danie pod przykryciem powninno *pykac* na najnizszym z mozliwych malenkim ogniu przez okolo 40-50 minut, jesli juz falsolka bedzie *prawie* gotowa usuwamy przykrywke aby w ten naturalny sposob sos zgestnial nam do pozadanej konsystencji... i to wszystko :) Podajemy na zimno i goraca obowiazkowo z chlebem i feta. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz