sobota, 22 marca 2014

PIECZONE ROLADKI CIELECE Z SEREM HALOUMI

Dzisiaj roladki cielece, bardzo wytworne i smakowite danie miesne. Zapraszam.

1kg cieleciny na rolady
250g sera haloumi pokrojonego w grubsze paseczki
2 papryki czerwone rowniez pokrojone w paseczki
2 cebule w kosteczke
2 marchewki rowniez w kosteczke
puszka pomidorow konkase
2 kieliszki koniaku
2 piorka czosku przecisnietego przez praske
peczek pietruszki
oliwa
sol, pieprz
2 listki laurowe

Rumienimy lekko na patelni czosnek, cebule, marchew, pietruszke, solimy i pieprzymy do smaku, gasimy koniakiem. Wkladamy listki laurowe pozostawiamy na wolnym ogniu 3 minuty i dodajemy pomidory konkase, pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Sos do naczynia w ktorym bedziemy piec roladki. Filety miesa solimy i pieprzymy, faszerujemy serem i papryka oraz zawijamy. Wkladamy roladki do sosu i pieczemy pod przykryciem w okolo 180C mniej wiecej poltorej godziny od czasu do czasu kontrolujac, w razie potrzeby dobrze jest dolac troszke wytrawnego wina aby wzbogacic smak, Danie podaje z ryzem. Kali oreksi ! :)

2 komentarze: