piątek, 30 maja 2014

KOTLECIKI POLEDWICY W TYMIANKU

Moje ulubione danie, latwe w przygotowaniu i bardzo eleganckie :) Zapraszam :)


3 kotlety okolo 300 g kazde, pokrojone na 4 czesci
1 srednia cebula
200 ml czerwonego wina
2 lyzki ostrej musztardy
2 lyzki miodu (tymiankowy pasuje najlepiej)
1lyzka skruszonego tymianku
4-5 lyzek oliwy
sol, pieprz

Ubijamy delikatnie kotleciki, podgrzewamy w miedzyczasie oliwe na patelni, podsmazamy kotleciki z dwoch stron aby nabraly pieknego zlotego koloru nastepnie odkladamy na talerz. Na tej samej patelni rumienimy bardzo lekko pokrojona cebule, gasimy ja winem, dodajemy musztarde, tymianek, sol i pieprz, dobrze mieszamy. Jak tylko sos zacznie sie gotowac wkladamy na patelnie kotlety i dusimy na *wolnym* ogniu 6-7 minut, nastepnie dodajemy miodu, dobrze mieszamy, moze jeszcze jedna minutke pozostawimy na ogniu - do czasu kiedy sos uzyska pozadana gestosc... i gotowe :) podajemy w towarzystwie dobrego wina. Smacznego :)

2 komentarze: