piątek, 13 czerwca 2014

GALARETKA CZEKOLADOWO-BANANOWA

Tym razem cos na zimno, letnio i slodko.   ZAPRASZAM :)



4 duze dojrzale banany
100 g czekolady gorzkiej - kuwertura
200 g jogurtu - gestego - greckiego
70 ml mleka
lyzeczka zelatyny w proszku
lyzka miodu
plus ewentualnie dla dekoracji dodatkowo banan pokrojony w plasterki i troszeczke miodu

Podgrzewamy mleko (srednia temp.) i rozpuszczmy w nim zelatyne.
Banany obieramy ze skorki, kroimy w plastry i miksujemy na jednolita mase w blenderze, w miedzy czasie topimy kuwerture na plynna mase (nie podgrzewac zbyt mocno!), laczymy z masa bananowa i miksujemy jeszcze chwilke. Dodajemy po kolei w dalszym ciagu miksujac do masy jogurt, mleko z rozpuszczona w nim zelatyna i miod.
Wkladamy mase do foremek (pamietajmy uprzednio lekko wewnatrz wysmarowac foremki oliwa) i pozostawiamy w lodowce na dluzszy czas - w zaleznosci od wielkosci foremek.
Jesli bedziemy chcieli *wyciagnac* nasza slodycz z foremek to poprostu ostroznie wkladamy ja na kilka sekund do goracej wody uwazajac aby woda nie dostala sie do wewnatrz. Na koniec dekorujemy nasze dzielo. Smacznego :)

1 komentarz: