piątek, 27 czerwca 2014

GALARETKA Z ARBUZA

Galaretka wlasnej produkcji, doskonala na upalne lato. ZAPRASZAM  :)


750 g arbuza (bez skorki, oczyszconego z pestek)
115 g wody
85 g cukru

15 g soku z lime
15 g zelatyny

do dekoracji
kawaleczki arbuza
starta skorka z lime
listki miety

Rozpoczynamy od przygotowania syropu, odrobina wody zalewamy zelatyne a pozostala przegotowujemy wraz z cukrem i pozostawiamy do wystygniecia. Powstaly syrop wlewamy do blenderu, dodajemy kostki arbuza, miksujemy i przelewamy przez sitko do garnka. Podgrzewamy do momentu *przed zagotowaniem*, odstawiamy, nastepnie dodajemy rozpuszczona w wodzie zelatyne i sok lime, dokladnie mieszamy i jeszcze raz przelewamy przez sitko, pozostawiamy do ostygniecia do okolo 30 stopni i rozlewamy do foremek. Wstawiamy do lodowki na jakis czas, ktory zalezy od wielkosci foremek. Przed podaniem koniecznie dekorujemy. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz