Galaretka wlasnej produkcji, doskonala na upalne lato. ZAPRASZAM :)
750 g arbuza (bez skorki, oczyszconego z pestek)
115 g wody
85 g cukru
15 g soku z lime
15 g zelatyny
do dekoracji
kawaleczki arbuza
starta skorka z lime
listki miety
Rozpoczynamy od przygotowania syropu, odrobina wody zalewamy zelatyne a pozostala przegotowujemy wraz z cukrem i pozostawiamy do wystygniecia. Powstaly syrop wlewamy do blenderu, dodajemy kostki arbuza, miksujemy i przelewamy przez sitko do garnka. Podgrzewamy do momentu *przed zagotowaniem*, odstawiamy, nastepnie dodajemy rozpuszczona w wodzie zelatyne i sok lime, dokladnie mieszamy i jeszcze raz przelewamy przez sitko, pozostawiamy do ostygniecia do okolo 30 stopni i rozlewamy do foremek. Wstawiamy do lodowki na jakis czas, ktory zalezy od wielkosci foremek. Przed podaniem koniecznie dekorujemy. Smacznego :)
115 g wody
85 g cukru
15 g soku z lime
15 g zelatyny
do dekoracji
kawaleczki arbuza
starta skorka z lime
listki miety
Rozpoczynamy od przygotowania syropu, odrobina wody zalewamy zelatyne a pozostala przegotowujemy wraz z cukrem i pozostawiamy do wystygniecia. Powstaly syrop wlewamy do blenderu, dodajemy kostki arbuza, miksujemy i przelewamy przez sitko do garnka. Podgrzewamy do momentu *przed zagotowaniem*, odstawiamy, nastepnie dodajemy rozpuszczona w wodzie zelatyne i sok lime, dokladnie mieszamy i jeszcze raz przelewamy przez sitko, pozostawiamy do ostygniecia do okolo 30 stopni i rozlewamy do foremek. Wstawiamy do lodowki na jakis czas, ktory zalezy od wielkosci foremek. Przed podaniem koniecznie dekorujemy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz