niedziela, 31 sierpnia 2014

TARTA Z CEBULA I PARMEZANEM

Cos niecos na zabek  :) zapraszam  :)


rezeptura na tarte :)
375 g maki
200 g zimniego masla pokrojonego w kostki
lyzeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
2-3 lyzki zimnej wody

Do przesianej maki dodajemy maslo i wcieramy dokladnie dlonmi, masa bedzie przypominala mokry piasek, aby maslo nie ocieplilo sie w dloniach robimy to na niewielkiej wysokosci tak aby kruszki masy opadaly do naczynia. dodajemy jajko i 2-3 lyzki zimnej wody, mieszamy szybko az wyrobimy ciasto, z ktorego tworzymy kule i wkladamy do lodowki na jedna godzine. Nastepnie powoli rozwalkowujemy ciasto o grubosci nieco wiekszej niz foremki. Ja caly proces walkowania dla ulatwienia i utrzymania czystosci wykonuje pod papierem ryzowym - blat - papier - ciasto - papier - walek, ale to wlasna wygoda :) Przenosimy ciasto do dobrze otluszczonej foremki, lub wykrawamy odpowiednie krazki do malutkich i ostroznie dopasowujemy, widelcem dziurkujemy ciasto. Pieczemy okolo 8 min w uprzednio ogrzanym piekarniku, w temp 180C.

farsz :
kilogram pokrojonej cebuli
170 g smietany
50 g tartego parmezanu
25 g oliwy
25 g masla
3 jajka
15 g posiekanego tymianku
sol, pieprz
Rumienimy cebule w patelni na oliwie okolo 10 minut, doprawiamy i pozostawiamy do ostygniecia.
W miedzy czasie ubijamy jajka dodajac smietane i parmezan. ukladamy cebule na tarcie i polewamy calosc masa. Pieczemy okolo 30 - 40 minut. podajemy na cieplo i zimno. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz