sobota, 20 grudnia 2014

IMAM - inna wersja

Dzisiaj przedswiateczne danie jarzynowe IMAM w bardziej nowoczesnym wydaniu, danie latwe, smaczne i warte grzechu, zapraszam :)


8 dlugich baklazanow
1 cebula
3 pomidory dojrzale, przetarte na tarce
10 pieczarek
garstaka rokouli
6 piorek czosnku
oliwa
sol, pieprz, bazylia
ser naszego wyboru

Myjemy baklazany, usuwamy ogonki, nacinamy je wzdluz jednym cieciem (jak na zdjeciu) oraz zanurzamy w wodzie na okolo 15 minut. Nastepnie dokladnie wycieramy, odajemy w naciete otwory grubo pokrojona cebule, pokrojonie na pol zabki czosnku oraz kilka listkow rucoli wkladamy do naczynia i polewamy oliwa a nastepnie przecierem uzyskanym z pomidorow, do naczynia ostroznie z jednej strony dolewamy pol szklanki wody. Dorawiamy sola, pieprzem i bazylia. Zapiekamy danie w 180 C okolo pol godziny, dodajemy pieczarki  i pozostala rocule, pieczemy jeszcze dodatkowo okolo 15 - 20 minut, do czasu az baklazany beda miekkie, czas jest zalezny od ich wielkosci. Przed podaniem proszymy dowolnym tartym serem, moim zdaniem parmezan lub inny pikantny w tym stylu jest doskonaly, nie zapominajmy obowiazkowo o swiezym pieczywie :)   Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz