Niesamowite polaczenie ostrych przypraw z sokiem pomaranczowym tworza wspanialy sos do cieleciny. Przesmaczne danie na zimowe wieczory... Zapraszam !
Na rozgrzanej patelni podsmazamy 2-3 minuty (lekko) cielecine pokrojona w kawalki panierowana w mace kukurydzianej z przetarta skorka pomaranczy, odstawiamy. W miedzy czasie kroimy jarzynki i w osobnym naczyniu mieszamy ze soba pozostala make ze skorka pomaranczy, wywar, sos soya cukier i lyzke oliwy.
Nastepnie dusimy jarzynki - czosnek, cebule, marchewke okolo 2-3 minuty, dodajemy fasolke - dusimy jeszcze chwilke, dodajemy mieszanke wywaru i papryczke chili a po 2 minutach odstawiona cielecine. Dusumy calosc okolo 3 minuty (w zaleznosci jak miekkie danie chcemy uzyskac). Cudownie pasuje podane w towarzystwie pure z kalafiora ...lampka wina... Kali oreksi!
- 1/2 kg cieleciny
- 2 lyzki corn flour (maki kukurydzianej)
- skorka z jednej pomaranczy
- sok z jednej pomaranczy
- 1/2 szklanki wywaru
- 3 lyzki soya sos
- 1 lyzka cukru
- 1 papryczka chili
- 2 piorka czosnku przecisniete przez praske
- 2-3 garscie zielonej fasoli (mrozona moze byc)
- 2 marchewki pokrojone w paseczki
- ½ cebuli pokrojonej w paseczki
- oliwa
Na rozgrzanej patelni podsmazamy 2-3 minuty (lekko) cielecine pokrojona w kawalki panierowana w mace kukurydzianej z przetarta skorka pomaranczy, odstawiamy. W miedzy czasie kroimy jarzynki i w osobnym naczyniu mieszamy ze soba pozostala make ze skorka pomaranczy, wywar, sos soya cukier i lyzke oliwy.
Nastepnie dusimy jarzynki - czosnek, cebule, marchewke okolo 2-3 minuty, dodajemy fasolke - dusimy jeszcze chwilke, dodajemy mieszanke wywaru i papryczke chili a po 2 minutach odstawiona cielecine. Dusumy calosc okolo 3 minuty (w zaleznosci jak miekkie danie chcemy uzyskac). Cudownie pasuje podane w towarzystwie pure z kalafiora ...lampka wina... Kali oreksi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz