czwartek, 10 listopada 2011

KURCZAK EL GRECO

Kotopoulo alla ellinika

Kurczak po grecku, czyli o smaku cytrynowo-musztardowym jest tak typowym i ulubionym daniem, ze rzadko w Grecji jada sie kurczak o innym smaku, jestem pewna, ze rowniez Wam przypadnie do gustu, jest naprawde przepyszny i bardzo  latwy w przygotowaniu.


  • 1 kurczak
  • 6 srednich ziemniakow
  • 1 cytryna
  • 1-2 piorka czosnku (jesli lubimy) przecisniete przez praske
  • 2-3 lyzki musztardy
  • 1 filizanka oliwy
  • sol, pieprz
  • oregano
Scieramy skorke z cytryny, wyciskamy sok, wkladamy wraz czosnkiem, musztarda, sola, pieprzem, oliwa i oregano do shakera lub miksera, dobrze mieszamy. Nacieramy uzyskana marynata kurczaka, wkladamy do lodowki na 1 do 12 godzin, nastepnie ukladamy w blaszce z ziemniakami pokrojonymi wzdloz w szostki i polewamy calosc marynata. Do blaszki dolewamy 1 szklanke wody lub wywaru delikatnie z brzegu aby nie naruszyc polewy (ja dolewam mniej wody w 2-3 etapach), przykrywamy folia aluminiowa (blyszczaca strona do gory) i pieczemy okolo godziny pod koniec pieczenia sciagnac folie i przelaczyc piekarnik na grill aby ladnie przyrumienic kurczaka i ziemniaczki. Kali oreksi !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz