czwartek, 12 września 2013

BABA CYTRYNOWA



starta skorka z cytryny
1filizanka cukru
1 filizanka masla otemp. pokojowej
4 duze jajka
2 lyzki stol. letniej wody
2 lyzeczki soku z cytryny
2 filizanki przesianej maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
wanilia / szczypta soli
filizanka = 0,23l
Cukier, skorke z cytryny i maslo miksujemy razem z maslem okolo 5 minut na srednich obrotach do uzyskania jednolitego kremu, dodajemy po jednym jajku w dalszym ciagu miksujac a nastepnie wode, sok z cytryny i wanilie. W osobnym naczyniu mieszamy make z proszkiem do pieczenia i sola. Dodajemy wolno polowe sypkich produktow do kremu - caly czas mieszajac - tym razem na wolnych obrotach miksera, zwiekszmy obroty na srednie i wsypujemy wolno pozostala czesc, kontynujemy mieszanie jeszcze na okolo 15 minut. Wkladamy ciasto do uprzednio wysmarowanej formy, pieczemy w temperaturze 180 C - czas zalezy od ksztaltu baby, moja pieklam okolo 50 minut lecz baba na plaskiej formie piecze sie duzo szybciej, wiec prosze zwrocic uwage wczesniej ! Pieczemy do momentu az uzyska zloty kolor, robimy test z wykalaczka i pozostawiamy do wystygniecia. Kroimy gdy uzyska temperature pokojowa, mozemy podac z galka lodow czekoladowych lub kawowych, SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz