niedziela, 1 września 2013

RYBA W CEBULI

Ryba w cebuli czyli ryba stifado w sam raz na te pore roku, pyszne danie, bardzo latwe do przygotowania - zapraszam :)


jedna duza ryba
1,5 kg cebuli (na okolo 1,5 kg ryby) male glowki wielkosci malych sliwek, tak aby jedna cebula mogla by byc kaskiem w calosci
2 lyzki koncentratu pomidorowego
oliva
sol, pieprz
maka na panierke
zielona pietruszka i seler
szczypta tymianku, rozmarynu, cynamonu i gozdzikow

Kroimy rybe w duze kawalki, panierujemy w mace, podgrzewamy olive i karamelujemy cebule w calosci. Polewamy woda tak aby przykryla prawie w calosci cebule dodajemy przecier i wszystkie przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu,pod koniec gotowania (28-39 min.) ukladamy ostroznie podsmazone kawalki ryby, kontynujemy gotowanie jeszcze na max. 10 minut. Podaje sie na goraco smacznego ! :)

2 komentarze:

  1. Witamy po przerwie!! Bardzo ciekawe polaczenie: ryba i cebula...
    pozdrawiam slonecznie)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) teraz juz bede czesciej tutaj bywala :) tak ciekawe danie, bardzo lubie - jesienny smak :)

    OdpowiedzUsuń