niedziela, 19 lutego 2012

BULECZKI MASLANE Z CYNAMONEM

Smaczne i latwe w wykonaniu ukochane buleczki maslane :)


  • 550 g maki
  • opakowanie drozdzy suszonych (8g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka (o temp.pokojowej)
  • szczypta soli
  • 70 g masla
  • 200g mleka (o temp. pokojowej)
masa :
  • 250g ciemnego cukru
  • 100g masla (o temp. pokojowej)
  • 1 lyzka cynamonu ( jesli lubimy mozemy dodac odrobine gozdzikow, rodzynki i co nam najlepiej odpowiada)
Miksujemy make z cukrem, drozdzami, mlekiem, maslem, jajkami, sola na jednolita mase, miksujemy dodatkowo 4-5 minut i odstawiamy na godzine w cieplym miejscu.
Nastepnie rozwalkowujemy ciasto na plat o grubosci mniej wiecej 0,5cm, wykrawamy prostokat, smarujemy masa, zawijamy rulon i kroimy kawalki okolo 3cm. Rozkladamy buleczki na blaszce daleko od siebie, gdyz rosna ! i pozostawiamy jeszcze do wyrosniecia 30-60 min, smarujemy gore rozkloconym jajkiem z odrobina mleka i pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 170C okolo 25-30 minut. Podajemy na cieplo lub na zimno. Smacznego !

9 komentarzy:

  1. Och zapachnialo cynamonem :) zjadłabym taki cynamonowy krążek do kawki.....

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM!!!Aż czuje ich zapach! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mieszkałam 1,5 roku w Grecji.To co tam jadłam zapamiętam do końca życia.Książkę kucharską w polskim wydaniu przywiozłam do kraju i przypominam sobie te smaki,choć to namiastka...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. te bułeczki w każdym kraju chyba są, tylko może się różnią małym szczegółem. Tak czy siak maślanki z cynamonem są przepyszne i często robię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis!

    Pozdrawiam,
    Forex

    OdpowiedzUsuń