Pitta z mleka jest podobna do naszej kremowki, bardzo dobra na slodkie sniadanie lub podwieczorek, zapraszam.
Podgrzewamy mleko na wolnym ogniu w garnku, dodajemy maslo i cukier waniliowy, mieszamy przez caly czas gotujac do zageszczenia sie mleka, odstawiamy.
Ubijamy jajka i laczymy z ostygnietym kremem mlecznym, dodajemy platki migdalowe i mieszamy.
Natluszczamy blaszke ukladamy fillo (nie zapominajac natluscic lekko gore kazdego w wypadku uzycia 2 lub wiecej), wypelniamy kremem, przykrywamy nastepnym fillo, zawijamy brzegi ciasta, kroimy na porcje. Pieczemy 45 - 50 minut w 180C podajemy na cieplo lub na zimno, posypana cynamonem, w towarzystwie owocow kandyzowanych lub lodami czekoladowymi. Smacznego !
- 2 l pelnego mleka
- 250g platkow migdalowych
- 4 jajka
- 1 kostka masla
- 2 laseczki wanilii
- 2 filizanki cukru
Podgrzewamy mleko na wolnym ogniu w garnku, dodajemy maslo i cukier waniliowy, mieszamy przez caly czas gotujac do zageszczenia sie mleka, odstawiamy.
Ubijamy jajka i laczymy z ostygnietym kremem mlecznym, dodajemy platki migdalowe i mieszamy.
Natluszczamy blaszke ukladamy fillo (nie zapominajac natluscic lekko gore kazdego w wypadku uzycia 2 lub wiecej), wypelniamy kremem, przykrywamy nastepnym fillo, zawijamy brzegi ciasta, kroimy na porcje. Pieczemy 45 - 50 minut w 180C podajemy na cieplo lub na zimno, posypana cynamonem, w towarzystwie owocow kandyzowanych lub lodami czekoladowymi. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz