piątek, 3 lutego 2012

GALAKTOBOUREKO - PITTA Z MLEKA

Pitta z mleka jest  podobna do naszej kremowki, bardzo dobra na slodkie sniadanie lub podwieczorek, zapraszam.

  • 2 l pelnego mleka
  • 250g platkow migdalowych
  • 4 jajka
  • 1 kostka masla
  • 2 laseczki wanilii
  • 2 filizanki cukru 
Skladniki i sposob wykonania ciasta umieszczony jest w przepisie na pitte z feta, mozemy tez skorzystac z gotowego ciasta - fillo.
Podgrzewamy mleko na wolnym ogniu w garnku, dodajemy maslo i cukier waniliowy, mieszamy przez caly czas gotujac do zageszczenia sie mleka, odstawiamy.
Ubijamy jajka i laczymy z ostygnietym kremem mlecznym, dodajemy platki migdalowe i mieszamy.
Natluszczamy blaszke ukladamy fillo (nie zapominajac natluscic lekko gore kazdego w wypadku uzycia 2 lub wiecej), wypelniamy kremem, przykrywamy nastepnym fillo, zawijamy brzegi ciasta, kroimy na porcje. Pieczemy 45 - 50 minut w 180C podajemy na cieplo lub na zimno, posypana cynamonem, w towarzystwie owocow kandyzowanych lub lodami czekoladowymi. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz