Przepyszne danie greckie- "bomba" wszyskiego zlego :) - wielki smaczny grzech :), na ktory od czasu do czasu mozna sobie pozwolic :)
filizanka = 0,23l
W garnku podgrzewamy oliwe, wkladamy mieso dusimy przez okolo 8 minut, dodajemy cebule dusimy 2-3 minuty nastepnie dodajemy pomidory, koncentrat, czosnek i przyprawy, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu okolo 20 minut, wygaszamy winem do smaku, po wyparowaniu wody odstawiamy (farsz powinien byc w miare mozliwosci "suchy").
Przygotowujemy sos beszamel, rozpuszczamy margaryne na wlonym ogniu, dodajemy make mieszajac trzepaczka caly czas az masa nabierze zlotego koloru (okolo 2 minuty) Dodajemy powoli uprzednio podgrzane mleko, mieszajac do uzyskania pozadanej gestosci (rzadkiego miodu), odstawiamy, doprawiamy. Po wystygnieciu dodajemy zoltka, mieszamy - pamietajmy, ze sekretem udanego beszamelu jest odpowiednia temperatura produktow i bezustanne mieszanie w celu uzyskania jednolitej masy sosu.
Do ostudzonego ciasta wbijamy zoltka po jednym i 1 filizanke startego sera caly czas mieszajc.
Na otluszczona lekko blaszke kladziemy makaron, polewamy 2 lyzkami beszamelu mieszamy i rozkladamy rowno na powierzchni naczynia, do miesa dodajemy 2 lyzki beszamelu mieszamy i rozkladamy na makaronie nastepnie
polewamy ciastem.
Mozemy rowniez polozyc na dno polowe makaronu - mieso - pozostaly makaron - ciasto, jak nam bardziej odpowiada, pamietajac aby do dolnej warstwy makaronu dodac troszke beszamelu, ktory wiaze go miedzy soba. Ciasto posypac pozostalym serem, piec w temp. 180C oklolo 45 - 50 minut na dolnej polce piekarnika, odstawiamy, podajemy po 15 - 20 minutach. Kali oreksi !
- makaron rurki
- farsz
- 700g miesa mielonego wieprzowego/wolowego
- 2 cebule pokrojone w kosteczke
- koncentrat pomidorowy
- 2 pomidory swieze lub z puszki pokrojone w kosteczke
- 2 piorka czosnku przecisniete przez praske
- 1/2 lyzeczki cukru
- 1/3 filizanki oliwy
- listek laurowy, szczypta cynamonu
- wino do "wygaszenia"
- sol, pieprz
- 1 1/2l mleka swierzego
- 6 lyzek corn flaour (maki kukurydzianej)
- 3 lyzki margaryny
- 3 zoltka
- 1 1/2 filizanki startego sera
- szczypte galki muszkatowej
- sol
W garnku podgrzewamy oliwe, wkladamy mieso dusimy przez okolo 8 minut, dodajemy cebule dusimy 2-3 minuty nastepnie dodajemy pomidory, koncentrat, czosnek i przyprawy, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu okolo 20 minut, wygaszamy winem do smaku, po wyparowaniu wody odstawiamy (farsz powinien byc w miare mozliwosci "suchy").
Przygotowujemy sos beszamel, rozpuszczamy margaryne na wlonym ogniu, dodajemy make mieszajac trzepaczka caly czas az masa nabierze zlotego koloru (okolo 2 minuty) Dodajemy powoli uprzednio podgrzane mleko, mieszajac do uzyskania pozadanej gestosci (rzadkiego miodu), odstawiamy, doprawiamy. Po wystygnieciu dodajemy zoltka, mieszamy - pamietajmy, ze sekretem udanego beszamelu jest odpowiednia temperatura produktow i bezustanne mieszanie w celu uzyskania jednolitej masy sosu.
Do ostudzonego ciasta wbijamy zoltka po jednym i 1 filizanke startego sera caly czas mieszajc.
Na otluszczona lekko blaszke kladziemy makaron, polewamy 2 lyzkami beszamelu mieszamy i rozkladamy rowno na powierzchni naczynia, do miesa dodajemy 2 lyzki beszamelu mieszamy i rozkladamy na makaronie nastepnie
polewamy ciastem.
Mozemy rowniez polozyc na dno polowe makaronu - mieso - pozostaly makaron - ciasto, jak nam bardziej odpowiada, pamietajac aby do dolnej warstwy makaronu dodac troszke beszamelu, ktory wiaze go miedzy soba. Ciasto posypac pozostalym serem, piec w temp. 180C oklolo 45 - 50 minut na dolnej polce piekarnika, odstawiamy, podajemy po 15 - 20 minutach. Kali oreksi !
Jadałam w Grecji, polcam wszystkim, bo jest obłęnie dobre!!
OdpowiedzUsuńJest, jest :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i w mojej kuchni polsko-greckiej również robię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!I robię,tyle że nie mogę się pogodzić z tym że w Polsce nie jest dostępny tego rodzaju makaron.Robię z rurek bo jakoś się trzeba ratować ;)
OdpowiedzUsuń