poniedziałek, 16 stycznia 2012

LIKIER Z GRANATU

Dzisiaj zapraszam na kieliszeczek lukieru z granatu :) wierzcie mi - pyszny :)w sam raz na zimowy wieczor :)

  • 6 duzych granatow
  • 1/2 l koniaku
  • 1 l tsipouro lub wodki
  • 600g cukru
  • laseczka cynamonu
  • 2-3 gozdziki
Ziarna granatu zalewamy w gasiorku (czy duzej butelce) koniakiem i wodka (lub tsipouro), dodajemy cukru, laseczke cynamonu i gozdziki zamykamy. Pozostawiamy na okolo miesiac w cieplym, najlepiej slonecznym :) miejscu od czasu do czasu poruszajac gasiorka aby cukier powoli sie roztapial. Przecedzamy likier przez geste sitko i rozlewamy do butelek, pozostawiamy na jeszcze tydzien, mozemy dodac tez syrop grenadine.
Proporcje, ktore podalam daja nam srednio slodki i mocny likier, mozemy je zmienic wg. naszego upodobania :) SMACZNEGO !
A dla pan MASECZKA  Pieknej Heleny - dwie lyzki ziaren granatu, rozgniatamy, laczymy z lyzka jogurtu i lyzka soku z cytryny, nakladamy na twarz na okolo 20 minut, zmywamy letnia woda :)

Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj

2 komentarze:

  1. ciekawy przepis, za dwa miesiące sam się przekonam jak smakuje taki likier

    OdpowiedzUsuń