Jak wyluskac granat aby kuchnia nie wygladala jak po jego "wybychu" i czas poswiecony na kazde ziarno z osobna nas nie zniechecal ? Jest na to SPOSOB ! :)
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
Odkrajamy "kapelusz" granatu i nacinamy skorke - jak przy obieraniu pomaranczy, wkladamy do naczynia z zimna woda, lekko "otwieramy" i pozostawiamy na okolo 10 minut. Wuluskujemy ziarna w wodzie, odcedzamy w durszlaku, pozosatawiamy do osuszenia. Ponoc mozna przechowywac je do 6 miesiecy w zamrazalniku - u mnie pozostaja zjedzone natychmiast :)
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
albo przekrawamy na pół. Stroną rozciętą kładziemy na dłoni, a w skórkę uderzamy drewnianą łyżką. Nasiona wylatują bez problemu. Oczywiscie pod dłoń należy podstawić miseczkę:).
OdpowiedzUsuńMi osobiście szkoda byłoby tego soku, który po prostu zostanie w wodzie. pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz
W zanurzonym w wodzie owocu, ziarna pozostaja w calosci i nie puszczaja sokow.... :) Natomiast przekrawajac ...
OdpowiedzUsuńCzytając fragment o kuchni wyglądającej jak po wybuchu bomby, przypomniała mi się moja ściana w granatowo-fioletowych kropkach po tym, jak 1szy raz zabrałam się za wyłuskiwanie granata;)
OdpowiedzUsuńA najgorsze jest to, ze pozostaja na zawsze :))))
OdpowiedzUsuń