wtorek, 3 maja 2016

Soutzoukakia - KLOPSY Smyrnejskie

... mozna je nazywac po grecku lub polsku jak kto woli jednak to nie takie zwykle danie - ma swoj niepowtarzalny smak, wystarczy raz sprobowac a bedziecie powracac do tej egzotycznej potrawy prosto ze Smyrny przez cale zycie, ZAPRASZAM :)

kg mielonego miesa (pol na pol)
4 piorka czosnku
1 lyzeczka kminku
3 jajka
1 szklanka bulki tartej lub czerstwy chleb wymoczony najlepiej w czerwonym winie
nieco oliwy
sol, pieprz
koncentrat pomidorowy
maka do panierki
Wyrabiamy mieso jak na mielone dodajemy czosnek, kminek, jajka, bulke tarta (ilosc ustalamy sami w zaleznosci jak lubimy), nieco cukru i lepimy niewielkie kulki lub grube paluszki. Obtaczamy w mace a nastepnie smiazymy 3-4 minuty z kazdej strony (nie za mocno!), dodajemy koncentrat i zalewamy rosolkiem lub woda, gotujemy przez okolo pol godziny. Podajemy z ryzem lub frytkami. SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz