wtorek, 11 stycznia 2011

GRECKIE WEDLINY - PROSUTO

W tym dziale postanowilam napisac kilka ciekawostek o greckich wedlinach - smakach daleko odbiegajacych od znanych polskich, coz moje zdanie i moj smak sa jednoznaczne - my gora ! co nie oznacza, ze jakosciowo sa gorsze - absolutnie ! Polskie wedliny smakowo sa nie do pokonania i nie maja sobie rownych nigdzie na calym swiecie ! Jest jednak kilka greckich, na ktore warto byloby zwrocic uwage aby wzbogacic swoj wiedze i opinie a przede wszystkim smak ! Oto klejnot dla mnie nr. 1 greckich wedlin :

PROSUTO

Prosuto - szynka , ktorej specjalny proces przygotowania i konserwowania polega na okladaniu miesa sola morska oraz dlugiego okresu czasu suszenia i dojrzewania. Wedlina o wybornym smaku produkowana w regionie Euritania wg. receptur znanych juz w starozytnosci wysoko oceniana przez koneserow. Metody produkcji greckiego prosuto, wloskiego proscitto, hiszpanskiego jamon (hamon) czy portugalskiego presunto sa niemal identyczne dlaczego więc każda szynka smakuje inaczej? Bo powstaje z innej rasy świń, stosowaniem innego pokarmu, troszkę różnią się metody naturalnej konserwacji, i... owiewa je inne powietrze. Jego wilgotność, zmiany temperatury, ale także subtelne aromaty wpływają na jej smak. Prosuto podaje sie pokrojone w cieniutenkie plasterki, obowiazkowo w temperaturze pokojowej.

Wspaniala slalatka wykonana przez Iwone Menexi, polecam z zamknietymi oczami, doskonala jako pelne danie. Zapraszam !

Ilosc skladnikow dobieramy wg. naszego gustu.
  • salata (zwana rzymska) pokrojona we wstazki
  • prosuto pokrojone we wstazki
  • ser zolty pokrojony we wstazki
  • kilka listow rucoli
  • zielona cebulka
  • koperek
  • oliva
  • balsamoco
  • sol, pieprz
Produkty ukladamy warstwami, doprawiamy do smaku i podajemy w towarzystwie lampki wina. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz