piątek, 14 stycznia 2011

Sery greckie - FETA - PIECZONE BAKLAZANY Z FETA

Z Grecji pochodzą różnego rodzaju sery o najwyższej jakości produkowane według tradycyjnych receptur.
Podejmowany od wielu lat eksport greckich serów do wielu krajów europejskich daje świadectwo o dużym uznaniu, jakim cieszą się te wyroby. Każdy prawdziwy grecki dom nie wyobraża sobie posiłku bez dodatku sera.

FETA - w doslownym tlumaczeniu oznacza kawalek, plat lub plaster i używana jest tylko dla sera wyrabianego w Grecji. Przyczynił się do tego fakt, iż Grecy jako pierwsi wyprodukowali tego typu ser. Dlatego od 2002 roku feta rozpoznawany jest oficjalnie jako ser pochodzenia greckiego i może być produkowany tylko w Grecji. Europejski Trybunał Sprawiedliwości uznał ją za wyjątkowy produkt regionalny. Feta z mleka krowiego, najpopularniejsza poza Grecją, jest łagodniejsza w smaku i przez Grekow uznawana za gatunek pośredniej jakości.

Starożytni Grecy uważali ser za pożywienie zarówno bogów, jak i zwykłych śmiertelników, więc warto korzystać z mądrości dotyczących nawyków żywieniowych, które sprawdziły się przez tysiące lat.
Feta jest jednym z najstarszych serów świata, biała, typu lekkiego, wyrabiany tylko z mleka koziego, owczego lub owczo-koziego. Twardość sera zależy od mleka z jakiego powstał, dojrzewa w solance. Od momentu wyjęcia z solanki traci zawartość płynów i zyskuje na twardości. Jak sie okazuje, Grecy spozywaja wiecej sera od Francuzow, ktorzy uchodza za ich najwiekszych milosnikow.  W Polsce jednak greckie sery nie sa zbyt znane - moze poza feta. Prawdziwa feta jest serem tlustym, w Grecji Feta Light nie istnieje, nie powinno sie uzywac tej nazwy dla odtluszczonego sera.

Ser najlepiej kupować w małych porcjach i trzymać w lodówce zapakowany w zalewie solnej, lub zamarynowany w oliwie. Jeśli zapakujemy go w pojemnik z solanką, można go przechowywać 1-2 tygodni,
natomiast marynowany w oliwie może stać 2-3 miesiące. Solanka, w której ser powinien pozostać aż do momentu spożycia, aby nie stracić charakterystycznej dla siebie wilgotności, chroni go przede wszystkim przed zepsuciem. Feta jest produktem, który można długo przechowywac.

PIECZONE BAKLAZANY Z FETA

Psites melitzanes me feta

Wspaniala przekaska na cieplo lub na zimno do ouza i wina, bardzo latwe i proste danie o arystokratycznym smaku.


1kg baklazanow
2 duze pomidory pokrojone w kosteczke
250 g skruszonej fety
1 duza cebula
2-3 piorka czosnku
pokrojona natka miety
oliwa do smazenia
3 lyzki oliwy do sosu
sol, pieprz
Baklazany myjemy, kroimy wzdluz (na grube platy) solimy dobrze i odstawiamy na pol godziny. Pluczemy i osuszamy papierem kuchennym, nastepnie smazymy do lagodnego rumianego koloru. Rozkladamy na papierze kuchennym a nastepnie na blaszce, odstawiamy. Rozgrzewamy oliwe na sos, wkladamy uprzednio zmiksowana w blenderze cebule z czosnkiem dusimy 2-3 minuty, dodajemy pokrojone pomidory, sol, pieprz i dusimy na wolnym ogniu az objetosc sosu zmniejszy sie o 1/3, odstawiamy do ochlodzenia. Ukladamy na baklazanach pokruszona fete, polewamy sosem i pieczemy 20 minut w 180C. Podajemy baklazany poproszone pokrojona mieta. Kali oreksi !

1 komentarz:

  1. Kalispera! Bardzo, ale to bardzo lubię kuchnię grecką, a fetę w szczególności. Żałuję, że ta produkowana w Polsce nibyfeta jest marnej jakości i do greckiej wyśmienitości ma się nijak.

    OdpowiedzUsuń