CYNAMON
Przedstawiam Panstwu fragment greckiego filmu "DOTYK SMAKU" (tytul polski), " A TUCH O SPICE" ( tytul angielski), "POLITIKI KOUZINA" (tytul grecki) - ktory w doslownie znaczy "KUCHNIA KONSTANTYNOPOLA". Film przedstawia życie mniejszości greckiej w Konstyntanopolu lat 60-tych, problem migracji Greków z Poli. Bardzo interesującym wątkiem filmu jest symbioza dwóch społeczności w Mieście – Greków i Turków, a także stopniowe oddalanie się ich od siebie. Bohater powraca po latach do miasta swojego dzieciństwa i podąża śladami dziadka, który nigdy nie podjął decyzji o wyjeździe z Miasta na stałe.
Akcja filmu dzieje sie "wokol kuchni" Grekow Kontantynopola co w rzeczywisty sposob oddaje atmosfere, znaczenie i tradycje wspolnego biesiadowania Grekow do dzisiaj. Bardzo ciekawy film, przyjemny, do ogladniecia, ktorego wszystkich zachecam.
Kuchnia Konstantynopola jest to indywidualny dzial kuchni greckiej niezmiernie bogatej w przyprawy - doslowna i niesamowita symfonia smaków, w przyszlosci mam zamiar przedstawic Panstwu regionalne receptury kuchni greckiej.
Pozwolilam sobie przetlumaczyc fragment filmu, coz, nie wszyscy znaja grecki czy angielski.
- Dziadek mowil, ze slowo gastronomia kryje w sobie slowo astronomia, tak, wiec pierwsze lekcje astronomii pobieralem za pomoca przypraw.
- Teraz ja bede cie pytal a ty badziesz myslal, rysowal i odpowiadal.
- Pieprz jest goracy i piecze.
- Slonce !
- Slonce, posrodku jest Slonce i patrzy na co ?
- Widzi wszystko.
- Dlatego pieprz dodajemy do wszystkich potraw.
- Nastepnie Hermes, tez goracy a pozniej Afrodyta.
- Kanella (cynamon)
- Afrodyta byla najpiekniejsza z kobiet. Dlatego kanella jest gorzka i slodka, tak jak wszystkie kobiety.
- Pozniej jest Ziemia, a co na Ziemi ?
- Zycie.
- Co potrzebne jest do zycia ?
- Jedzenie.
- A co sprawia dobry smak jedzenia ?
- Sol.
- Tak jak nasze zycie - aby bylo smaczne potrzebuje soli. Jedzenie i zycie potrzebuja soli.
KANELLA - CYNAMON
Nazwe przyprawie - cynamon - pochodzaca od greckiego slowa kannelmomon a powszechnie znana jako kanella nadal starozytny filozof i naukowiec Teofrastos, zalozyciel botanika.
Grecy od starozytnosci wierza, ze kanella poprawia samopoczucie, rozgrzewa atmosfere domownikow i gosci przy stole.
Cynamon otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory mlodych galezi cynamonowca cejlońskiego (najbardziej ceniony) oraz wielu innych gatunków tego rodzaju . Kwiaty cynamonowca sa biale, male i maja nieprzyjemny zapach.Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
W dawnych czasach służył jako środek odkażający. Jest stosowany przy przeziębieniach, stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych. Jego stosowanie także zapobiega rozwojowi cukrzycy. Ma także działanie pobudzające. Pomaga zwalczać objawy zmęczenia i zwiększa zdolność koncentracji.
Cynamon w kuchni polskiej niewątpliwie najbardziej kojarzy się nam z jabłkami i z ryżem, ale oczywiście nie jest to jedyne możliwe jego połączenie. Bledem jest mysl, ze najszersze zastosowanie znajduje w kuchni indyjskiej i chińskiej, w greckiej stosuje sie go powszechnie. Ma przyjemny słodkawo-korzenny zapach i smak, który nadaje wielu potrawom wyjątkowej szlachetności, znakomicie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i również pikantnych. Skorzystajcie prosze z mojej osobistej porady i sprobujcie dodac do swoich dan (zwlaszcza zimowych) szczypte cynamonu aby wzbogacic jej smak i ocieplic rodzinna atmosfere...
Przedstawiam Panstwu fragment greckiego filmu "DOTYK SMAKU" (tytul polski), " A TUCH O SPICE" ( tytul angielski), "POLITIKI KOUZINA" (tytul grecki) - ktory w doslownie znaczy "KUCHNIA KONSTANTYNOPOLA". Film przedstawia życie mniejszości greckiej w Konstyntanopolu lat 60-tych, problem migracji Greków z Poli. Bardzo interesującym wątkiem filmu jest symbioza dwóch społeczności w Mieście – Greków i Turków, a także stopniowe oddalanie się ich od siebie. Bohater powraca po latach do miasta swojego dzieciństwa i podąża śladami dziadka, który nigdy nie podjął decyzji o wyjeździe z Miasta na stałe.
Akcja filmu dzieje sie "wokol kuchni" Grekow Kontantynopola co w rzeczywisty sposob oddaje atmosfere, znaczenie i tradycje wspolnego biesiadowania Grekow do dzisiaj. Bardzo ciekawy film, przyjemny, do ogladniecia, ktorego wszystkich zachecam.
Kuchnia Konstantynopola jest to indywidualny dzial kuchni greckiej niezmiernie bogatej w przyprawy - doslowna i niesamowita symfonia smaków, w przyszlosci mam zamiar przedstawic Panstwu regionalne receptury kuchni greckiej.
Pozwolilam sobie przetlumaczyc fragment filmu, coz, nie wszyscy znaja grecki czy angielski.
- Dziadek mowil, ze slowo gastronomia kryje w sobie slowo astronomia, tak, wiec pierwsze lekcje astronomii pobieralem za pomoca przypraw.
- Teraz ja bede cie pytal a ty badziesz myslal, rysowal i odpowiadal.
- Pieprz jest goracy i piecze.
- Slonce !
- Slonce, posrodku jest Slonce i patrzy na co ?
- Widzi wszystko.
- Dlatego pieprz dodajemy do wszystkich potraw.
- Nastepnie Hermes, tez goracy a pozniej Afrodyta.
- Kanella (cynamon)
- Afrodyta byla najpiekniejsza z kobiet. Dlatego kanella jest gorzka i slodka, tak jak wszystkie kobiety.
- Pozniej jest Ziemia, a co na Ziemi ?
- Zycie.
- Co potrzebne jest do zycia ?
- Jedzenie.
- A co sprawia dobry smak jedzenia ?
- Sol.
- Tak jak nasze zycie - aby bylo smaczne potrzebuje soli. Jedzenie i zycie potrzebuja soli.
KANELLA - CYNAMON
Nazwe przyprawie - cynamon - pochodzaca od greckiego slowa kannelmomon a powszechnie znana jako kanella nadal starozytny filozof i naukowiec Teofrastos, zalozyciel botanika.
Grecy od starozytnosci wierza, ze kanella poprawia samopoczucie, rozgrzewa atmosfere domownikow i gosci przy stole.
Cynamon otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory mlodych galezi cynamonowca cejlońskiego (najbardziej ceniony) oraz wielu innych gatunków tego rodzaju . Kwiaty cynamonowca sa biale, male i maja nieprzyjemny zapach.Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
W dawnych czasach służył jako środek odkażający. Jest stosowany przy przeziębieniach, stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych. Jego stosowanie także zapobiega rozwojowi cukrzycy. Ma także działanie pobudzające. Pomaga zwalczać objawy zmęczenia i zwiększa zdolność koncentracji.
Cynamon w kuchni polskiej niewątpliwie najbardziej kojarzy się nam z jabłkami i z ryżem, ale oczywiście nie jest to jedyne możliwe jego połączenie. Bledem jest mysl, ze najszersze zastosowanie znajduje w kuchni indyjskiej i chińskiej, w greckiej stosuje sie go powszechnie. Ma przyjemny słodkawo-korzenny zapach i smak, który nadaje wielu potrawom wyjątkowej szlachetności, znakomicie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i również pikantnych. Skorzystajcie prosze z mojej osobistej porady i sprobujcie dodac do swoich dan (zwlaszcza zimowych) szczypte cynamonu aby wzbogacic jej smak i ocieplic rodzinna atmosfere...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz