piątek, 18 lutego 2011

PRZYPRAWY I ZIOLA

GRECKA HERBATA GORSKA

Przyroda jest najwieksza apteka, ktora miesci w sobie najskrytsze tajemnice urody i zdrowia dajac nam rozwiazanie na kazdy zaistnialy problem. Z biegiem lat czlowiek powoli zapominal o tych doskonalych darach natury i skierowal swoje zainteresowanie w kierunku produktow pochodzacych z labolatoriow chemicznych.
Przyroda jednak w chwili obecnej bierze swoj rewanz pozwalajac nam odkryc nieco z korzystnych wlasciwosci roslin.
Wspanialy grecki klimat ma sprzyjajacy wplyw na  rozkwit wielu ziół - jednych o doskonalym smaku innych  o intensywnym aromacie.
Poznajmy sie jednym z nich - HERBATA GORSKA - Greek Mountain Tea czyli Elliniko Tsai.


Grecy nie sa "herbacianym" narodem i herbate pija tylko zima zazwyczaj zapobiegawczo przed lub podczas przeziebienia. Słynna herbata górska jest bardzo rozpowszechnionym i popularnym napojem w Grecji, wystepuje w kilku lokalnych gatunkach. Mianem tym okresla sie zarówno napar, jak i rosnace na stokach krzewinki.
Grecy twierdza, ze napar z ususzonych lisci górskiej herbaty usuwa zmeczenie, uspokaja, leczy zatrucia i oczyszcza krew. Rzeczywiscie, górska herbata - wywar z greckich ziól (sideritis - wystepuje w okolo 17 rodzajach) ma dobroczynny wplyw na stany zapalne, obniza goraczke, poprawia samopoczucie i rozgrzewa. Korzenny aromat i delikatny smak to cechy rozpoznawcze górskiej herbaty.
Ziola zalewane sa wrzatkiem, gotowane przez kilka minut w tygielku. Zanim jednak zawartosc znajdzie sie w filizance, wywar nalezy pozostawic na chwile w tyglu. Podawana jest z miodem i czesto gotowana z dodatkiem malego kawalka laseczki cynamonu. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz