sobota, 26 lutego 2011

GRECKIE WEDLINY - KIELBASA WIEJSKA - DANIE SPETSES

Grecka kielbasa wiejska - tak bardzo rozniaca sie od naszej polskiej smakowo, tradycyjnie przygotowana domowym sposobem. Jakie skladniki kryje w sobie, ktore tworza tak oryginalny smak ? Mieso wieprzowe i wolowe, czesto z dodatkiem rowniez baraniny, obowiazkowo pory a jesli chodzi  o przyprawy to pieprz, kminek, ziele angielskie, koledra i oczywiscie oregano.
Z takiej oryginalnej smakowo kielbaski mozemy latwo przygotowac doskonale :
DANIE SPETSES
Spetsofai
Proponuje tradycyjne meze (przystawke) z pieknej zielonej wyspy Archipelagu Saronskiego - Spetses, stad nazwa dania, gdzie do dzisiaj zabroniony jest wszelki ruch samochodowy a mieszkancy i turysci korzystaja wylacznie z dorozek konnych i rowerow. Bardzo dobra przekaska do piwa lub wina. Zapraszam do dzialu dania z miesa.
  • 6 kielbasek
  • 1 cebula pokrojona
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki zolte
  • 1 papryka ostra
  • 3 pomidory
  • 1 lyzka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 filizanki olivy
  • 1 filizanka bialego wina
  • 1 filizanka wywaru
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • sol, pieprz
Rumienimy pokrojona kielbase dodajac cebule i kolorowe papryki, nastepnie "gasimy" danie winem. Po wyparowaniu wina zalewamy calosc wywarem z rozpuszczonym w nim koncentratem pomidorowym, pomidorami startymi na tarce o grubych oczkach, doprawiamy, jesli lubimy i chcemy uzyskac pikantny smak dodajemy rowniez ostra papryke. Mieszamy, pozostawiamy na wolnym ogniu do czasu az sos sie "zwiaze". Danie podajemy na goraco w towarzystwie frytek. Kali oreksi !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz