środa, 16 lutego 2011

Sery greckie - HALOUMI - SALATKA CYPRYJSKA Z HALOUMI

Sery śródziemnomorskie to nie tylko feta, tak samo znany i slawny jest ser cypryjski halumi - biały miękki, delikatnie słony. Produkowany jest na Cyprze od 2000 lat, nie wiadomo gdzie siegaja jego korzenie, najprawdopodobniej nazwa haloumi pochodzi od starogreckiego slowa "almi" lub staroegipskiego "ialom". Wyrabiany z owczego lub koziego mleka, czasem również z krowiego, jednak nie jest to tradycyjna receptura. Halumi jada sie na "surowo", pieczony (na grillu lub w piekarniku owiniete folia aluminiowa-w tym przypadku skropione sokiem z cytryny), lub smazony, co ważne – to jeden z niewielu serów, który zachowuje swój kształt na patelni. Pokrojony w plastry i smażony staje się z wierzchu kruchy i przypieczony, w środku topi się, jak mozzarella. Haloumi jest glownym skladnikiem tradycyjnych przekasek cypryjskich. Zapraszam na salatke cypryjska z haloumi.

SALATKA CYPRYJSKA Z HALUMI



  • liscie salaty naszego wyboru
  • 150g halumi (w mojej salatce ser w folii aluminiowej przypieklam kilka minut w piekarniku)
  • kilka pomidorkow koktejlowych
  • zielona cebulka
  • zielona pietruszka, koperek
  • kilka listkow miety
  • rodzynki
sos
  • oliva
  • 1/2 lyzeczki soku z cytryny
  • 1/2 lyzeczki octu winnego
  • lyzeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • sol, pieprz
Dobrze umyte i osuszone liscie salat ukladamy na talerzu, dodajemy pokrojone na polowki pomidorki koktejlowe, posypujemy zielona cebulka,pietruszka, koperkiem i mieta nastepnie rodzynkami, polewamy sosem, przyprawiamy do smaku. Kali oreksi !

2 komentarze:

  1. Cieszę się, że znalazłem twój blog. Znam trochę Grecję i przepisy greckie mam teraz na wyciągnięcie dłoni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na konkurs , który właśnie zaczął się na moim blogu. Na zwycięzce czeka deska do serów wraz z nożami.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html
    pozdrawiam i miłego dnia

    OdpowiedzUsuń