Sery śródziemnomorskie to nie tylko feta, tak samo znany i slawny jest ser cypryjski halumi - biały miękki, delikatnie słony. Produkowany jest na Cyprze od 2000 lat, nie wiadomo gdzie siegaja jego korzenie, najprawdopodobniej nazwa haloumi pochodzi od starogreckiego slowa "almi" lub staroegipskiego "ialom". Wyrabiany z owczego lub koziego mleka, czasem również z krowiego, jednak nie jest to tradycyjna receptura. Halumi jada sie na "surowo", pieczony (na grillu lub w piekarniku owiniete folia aluminiowa-w tym przypadku skropione sokiem z cytryny), lub smazony, co ważne – to jeden z niewielu serów, który zachowuje swój kształt na patelni. Pokrojony w plastry i smażony staje się z wierzchu kruchy i przypieczony, w środku topi się, jak mozzarella. Haloumi jest glownym skladnikiem tradycyjnych przekasek cypryjskich. Zapraszam na salatke cypryjska z haloumi.
SALATKA CYPRYJSKA Z HALUMI
- liscie salaty naszego wyboru
- 150g halumi (w mojej salatce ser w folii aluminiowej przypieklam kilka minut w piekarniku)
- kilka pomidorkow koktejlowych
- zielona cebulka
- zielona pietruszka, koperek
- kilka listkow miety
- rodzynki
- oliva
- 1/2 lyzeczki soku z cytryny
- 1/2 lyzeczki octu winnego
- lyzeczka musztardy
- szczypta cukru
- sol, pieprz
Cieszę się, że znalazłem twój blog. Znam trochę Grecję i przepisy greckie mam teraz na wyciągnięcie dłoni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam na konkurs , który właśnie zaczął się na moim blogu. Na zwycięzce czeka deska do serów wraz z nożami.
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html
pozdrawiam i miłego dnia