wtorek, 1 marca 2011

Naturalne maseczki

Maseczka ujędrniająca na zwiotczałą, dojrzałą cerę

Łyżeczkę zielonej i czerwonej herbaty zalewamy czterema łyżkami wrzątku. Łyżkę jeszcze ciepłego naparu łączymy z dwiema łyżkami naturalnego jogurtu, nakladamy na twarz. Zmywamy po 20 minutach letnia woda.

Maseczka "po czterdziestce"

Miksujemy żółtko jaja, łyżkę oliwy i łyżkę miodu, dodajemy ubitą pianę z białka i starannie mieszamy. Maseczką smarujemy twarz, po 30 minutach zmywamy tonikiem i wklepujemy krem nawilżający. Maseczka wygładza skórę, pojędrnia i nadaje jej zdrowy kolor.

Maseczka winogronowa dla cery suchej, szorstkiej i łuszczącej się

Kilkanaście umytych winogron rozgniatamy widelcem. Soczystą papką obkladamy twarz oraz szyję, po upływie 15 minut zebramy masę wacikiem i przecieramy skórę tonikiem.

Maseczka do cery o rozszerzonych porach

Miąższ z połowy grapefruita rozgniatamy na miazgę ( jeżeli jest bardzo soczysty, można go zagęścić mąką ziemniaczaną ) i nakladamy na twarz, na 15 minut.

Maseczka oczyszczająca z orzechów

Zmielone  4 orzechy włoskie zalewamy 100 ml ciepłego mleka, gdy napęcznieją i przestygną nakladamy na twarz na 10 minut, masujemy twarz i zmywamy. Orzechy działają jak peeling, pomagają usunąć martwy naskórek i odżywić skórę.

Maseczka z mięty

3 łyżki wysuszonej mięty mieszamy z kilkoma łyżkami świeżego jogurtu naturalnego. Rozprowadzamy papkę na twarzy, po 10 minutach zmywamy twarz chłodną wodą. Mięta odżywia cerę i poprawia krążenie, szary naskórek odzyskuje zdrowy wygląd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz