czwartek, 17 marca 2011

Sery greckie - MITZITHRA - SALATKA WIOSENNA Z MITZITRA

Mizithra to chudy grecki ser wiejski, wyrabiany z koziego lub owczego mleka i zwaru serwatki pozostalej po produkcji serow twardych od czasów starożytnych robiony w domach.
Jako świeży ser jest bardzo elastyczny i miękki o smaku przypominajacym nasz bialy ser i w zaleznosci jakiego dania jest skladnikiem doskonale przyjmuje smaki slodki lub pikantny, pozostawiony do dalszego dojrzewania przeobraża się w twardy ser.
Bardzo często wykorzystywany jest do deserów, jako  nadzienie do pittes oraz jako przystawka z dodatkiem oliwek lub pomidorów i oliwy, podawać go także można ze świeżymi owocami lub poprostu z miodem i poprosznnym cynamonem. Suszony doskonale nadaje sie do tarcia np. na makarony i do wszystkich dan, w ktorych dodatek sera wzbogaca ich smak, szegolnie polecany dla osob na niskokalorycznej diecie.
 Xynomizithra to wersja kwaśna, która ma pikantny i kwaśny smak oraz bardzo intensywny zapach.

SALATKA WIOSENNA Z MITZITRA


  • kilka lisci salty roznego rodzaju naszego wyboru
  • rucola
  • pomidorki koktejlowe
  • kawakek mitzithry
  • kilka orzechow pokrojonych
sos (miksujemy w blenderze)
  • 3 lyzki olivy
  • 1 lyzeczka octu winnego lu balsamico
  • 1 lyzeczka miodu
  • 1 lyzeczka musztardy
  • niecala lyzeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
(oczywiscie ilosc skladnikow jest dowolna w zaleznosci od naszego gustu)

Dobrze umyte, osuszone i postrzepione liscie slat ukladamy na talerzu, dodajemy pomidorki koktejlowe (pokrojone lub nie), posypujemy tarta mitzitra, polewamy sosem, proszymy krojonymi orzechami. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz