Mizithra to chudy grecki ser wiejski, wyrabiany z koziego lub owczego mleka i zwaru serwatki pozostalej po produkcji serow twardych od czasów starożytnych robiony w domach.
Jako świeży ser jest bardzo elastyczny i miękki o smaku przypominajacym nasz bialy ser i w zaleznosci jakiego dania jest skladnikiem doskonale przyjmuje smaki slodki lub pikantny, pozostawiony do dalszego dojrzewania przeobraża się w twardy ser.
Bardzo często wykorzystywany jest do deserów, jako nadzienie do pittes oraz jako przystawka z dodatkiem oliwek lub pomidorów i oliwy, podawać go także można ze świeżymi owocami lub poprostu z miodem i poprosznnym cynamonem. Suszony doskonale nadaje sie do tarcia np. na makarony i do wszystkich dan, w ktorych dodatek sera wzbogaca ich smak, szegolnie polecany dla osob na niskokalorycznej diecie.
Xynomizithra to wersja kwaśna, która ma pikantny i kwaśny smak oraz bardzo intensywny zapach.
Dobrze umyte, osuszone i postrzepione liscie slat ukladamy na talerzu, dodajemy pomidorki koktejlowe (pokrojone lub nie), posypujemy tarta mitzitra, polewamy sosem, proszymy krojonymi orzechami. Smacznego !
Jako świeży ser jest bardzo elastyczny i miękki o smaku przypominajacym nasz bialy ser i w zaleznosci jakiego dania jest skladnikiem doskonale przyjmuje smaki slodki lub pikantny, pozostawiony do dalszego dojrzewania przeobraża się w twardy ser.
Bardzo często wykorzystywany jest do deserów, jako nadzienie do pittes oraz jako przystawka z dodatkiem oliwek lub pomidorów i oliwy, podawać go także można ze świeżymi owocami lub poprostu z miodem i poprosznnym cynamonem. Suszony doskonale nadaje sie do tarcia np. na makarony i do wszystkich dan, w ktorych dodatek sera wzbogaca ich smak, szegolnie polecany dla osob na niskokalorycznej diecie.
Xynomizithra to wersja kwaśna, która ma pikantny i kwaśny smak oraz bardzo intensywny zapach.
- kilka lisci salty roznego rodzaju naszego wyboru
- rucola
- pomidorki koktejlowe
- kawakek mitzithry
- kilka orzechow pokrojonych
- 3 lyzki olivy
- 1 lyzeczka octu winnego lu balsamico
- 1 lyzeczka miodu
- 1 lyzeczka musztardy
- niecala lyzeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Dobrze umyte, osuszone i postrzepione liscie slat ukladamy na talerzu, dodajemy pomidorki koktejlowe (pokrojone lub nie), posypujemy tarta mitzitra, polewamy sosem, proszymy krojonymi orzechami. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz